Učitelj

О ЂАЧКИМ ИЗЛЕТИМА 158

ОБАЧЋИМ ИЗЛЕТИМА И МОРАЛНИМ КОРИСТИМА од њих“)

ер

Начините деци живот пријатним !

Ако има дана у школском животу, којима се деца много радују и чије успомене трају кроз цео доцнији живот, то су зацело дани, које ученици прекидањем свакодневног школског рада, у место у школи, проведу ван школе у лепој, слободној природи, путујући са својим учитељима кроз поља и шуме, по бреговима и долинама, одмарајући се на потоку, у селанцету, у долини. —

Освануо је красан јунски дан. Тај је дан за ученике у Н. права свечаност, јер је тога дана школски излет, који траје од јутра до мрака. За данас је наређено, да ученици дођу у школу кад буде четврт до осам сати. Већ почиње весео живот у узаној улици, која к школи води. Сваки је се ученик свечано обукао; многи носе заставе, трубе и добоше. Из суседства људи гледају у веселу дружину која се прикупља.

Тачно је осам, када иначе звонце објављује почетак школ. рада а ђаци с учитељима кренуше се у реду кроз варош.

Још се не чују трубе и добоши, али неће за дуго. Већ су прошли и крајње куће, а свирка и песма почињу. Таква музика не раздрагава срце озбиљног човека, али се може трпети, јер она великој већини ђака чини задовољство и оживљава младо друштво. Друштво иде све даље кроз миришљаве ливаде и таласастажита и постаје све веселије. Већ улази у зелену и пуну хлада шуму игласови одјекују. Како расте весеље и расположење! Јаче одјекују трубе и доботи, а гласови дечји и жагор мешају се с њима. Песма одјекује:

155 Већ се поља сва зелене

Милији је сунчев сјај Све су воћке одевене . Хајдмо, хајдмо, у тај гај..... Већ су први стигли на крај шуме, а знак трубе јавља им да се зауставе. Ту се треба одморити и доручковати. Већ је десет сати;

") Проф. Клајн написао је под горњим именом чланак у педагош. листу «Непче Ваћпеп», што излази у Висбадену, и ми га у преводу износимо пред читаоце «Учигеља»%. : Превод.

УЧИТЕЉ +. 50