Učitelj

О ЂАЧКИМ ИЗЛЕТИМА 755

Умереност у јелу и пићу јесте особина, која карактерише образоване људе. Ову врлину треба и ученици да стеку. Пића, која опијају, не треба ученици никако да пију и ни у ком погледу не смеју прекорачити границе умерености. Ученици, који се у овоме забораве и погреше, не смеју за дуже време да участвују у излетима.

Буде ли у гостионици и непознатих лица, онда, онда. ученици морају бити пуно обавриви у понашању и морају отклањати све, што би присутнима стварало непријатности.

После ручка ученицима се може дозволити слободно кретање по дворишту, башти и околини. Чување туђе својине мора им бити света дужност. Све посуђе и покућанство у соби и дворишту не смеју дирати.

Јесу ли вољни певати у хору, то морају пре тражити дозволу од управитеља или свог учитеља.

Не може се сваки сложити с мишљењем, да су излишна написана и пред излет ученицима прочитана правила о владању, а нарочито кад излет има трајати цео дан и кад јеу вези са свраћањем у гостионицу. Шта више, тачно одређена правила за оваку прилику и нужнија су од дисциплин. правила у школи.

Још може бити питање, да ли је за препоруку да се приређују дужи излети и то са свраћењем у гостионицу чешће преко године, Дугогодишње искуство каже, да краћи излети, а нарочито излети без свраћања, не чине, не само задовољство, већ и не дају никаквог окрепљења од заморености у путовању. Ови су далеко мање згодни и за интимније односе између учитеља и ученика од излета, који трају цео дан, а то је и најважније. Јесу ли учитељи погодне личности — а претпоставља се да су такви — то онда један једини летњи дан, који учитељи заједно с ученицима проведу далеко од школе у слободној природи, даје више прилика за тесно зближавање, слично породичним односима, него безброј дана проведених у школи. -

И,

Моралне користи од добро приређених ђачких излета

Како су различна, добра и рђава, морална својства и склоности код већег броја деце!

Настава не даје учитељу довољно придика да изучи све или најглавније особине дечје душе. А како је корисно по васпитно утицање, кад се дечје индивидуалности у току времена, што је могуће

50“