Učitelj

ПРЕДАВАЊА 144

Шта мора свако тело да заузме2 Свако тело заузима простор, Заузима ли простор ова хартија Заузима. Колики простор заузима ова хартија у ширину; У ширину заузима | метар. А у дужинуг И ту 1 метар. Е, сад запамтите ово: Простор, који заузима 1 метар ' шарину 1 метар у дужину, каже се да има један квадратни метар. Шта ЈЕ дакле, квадратни метарр Квадратни метар јесте простор, који заузима један метар дужине и један метар ширине. Поново то ти,. ти, ти!... Колико простора заузима 1 квадр. метар 7... Да ли је квадратни метар тело 7 Квадратни метар није тело; то је само простор.

Простор од једног квадр. метра преставља вам ова хартија, Зашто Зато, што она заузима простор од ! метра у дужину и то: лико исто у ширину. Заузима ли школски патос више или мање од 1! квадр. метра 2 Заузима. По чему знате 7 По томе што. је простор много већи. А зидови% И они заузимају више. — Хајде да видимо колико патос заузима квадр. метара'). Изиђите вас тројица ! Марко и Јован нека узму ову хартију и нека полажу на патос а Пера нека обележава простор, што ће хартија заузети. Почните од задњера зида па терајте до предњега. (Деца ће полагати хартију а Пера обележавати око ње квадрат. Пошто се један обележи, артију ће помаћи до предње црте, па опет обележавати даље и тако редом до краја. Обележавање ће изгледати овако : ОООООСО). Колико има квадратних метара Има седам. Јесте ли у тих 7 пута покрили цео патос # Нисмо. Е, хајде сада да и други ред тако обележимо... Хајде сада и даље док не измеримо цео шатос. Колико смо редова измерили 2 Измерили смо шест редова. Колико је у свакоме реду 2 У свакоме је реду по седам. Колико је, дакле, свега2 (Свега Је (моха2 метра квадратна. Колики, дакле, простор заузима патос ове школе 2 Патос ове школе заузима простор од 42 квадр. метра.

Е, сад да вам кажем и ово.

Било би врло тешко кад би људи сваки простор мерили овако "као ово ми сад. Замислите : колико би се морали сагињати и обележавати, кад би било 500 квадр. метара ! А како би им било кадби требало измерити 1000 или неколико хиљада квадр. метара! ( тога то људи мере много брже и много лакше. Ево ја ћу много лакше да измерим патос ове школе, но што су ови урадили. (Измерим метром дужину а тако исто и ширину школе. Колико ми је изнела дужина кад сам мерио Седам метара. А колика је ширина 7 Шест метара. То ћу двоје да помножим и изићи ће: 7х6—49 м. То сам

%) Пошто у школи за ово мерење сметају ствари, то се може изме-

рити или један део школског патоса или какав празан простор.