Učitelj

ПРЕДАВАЊА 785

Шта меримо квадр. мерама; Меримо простор, површину њива, ливада, собе итд.

Шта је то кубни метар“ — Шта је кубни десиметар, кубну сантиметар и кубни милиметар; — Колики је простор од кубног декаметра, кубног хектометра и кубног километра 2

кв

Шта меримо кубним мерама 7 Кубним мерама меримо садржину течности, дрва, разних ствари,

садржину собе, запремине ит,д. М.-

НАРОДНЕ ПЕСМЕ У основној школи (МАТЕРИЈАЛ ЗА ПРЕДАВАЊЕ).

Осим опште вредности које народне песме имају за свакога Србина, оне имају још велику вредност за децу и омладину и са педагошког гледишта.

Ако основну наставу поделимо на интелектуалну, моралну, естетичну и практичну страну, онда народне песме задовољавају те све четири стране наставе. А како ове четири стране наставе јесуглавни циљ васпитања, то значи, да наше народне песме одговарају потпуно општем циљу васпитања, и да су оне згодно васпитно средство.

Са интелектуалног гледишта народне песме имају вредности што се помоћу њих шири хоризонат дечјег знања, развија патриотизам, буди народносна свест, п негује народни понос и достојанство.

Са моралног гледишта васпитања народне су песме богат извор за тај циљ, само кад се деци обрати пажња на ту страну; то јест, на оно што је добро или рђаво у песми, што дира у срце те изазива и ствара осећања правичности, милости, благости, доброте, симпатије, антипатије, и т. д.

С практичног зледишта васпитања народне песме важне су што њих ђаци радо читају, па се тако уче читати, и што се уче логичном реду милиљења и говора, причајући у прози оно што су читали у појезији, где је песма друкчијим стилом и редом написана. Ово је практична вредност народних песама за школу, а практична вредност њихова за живот јесте у томе, што се у њима може наћи лепих примера за владање у животу, из којих се могу после извести правила и упути за живот.

сл ко

УЧИТЕЉ