Učitelj

428 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Пре рођења

Кад пође млада на венчање метну јој у џеп јабуку да се венча с јабуком у џепу, па ће јој деца бити румена као јабука.

Кад пође млада на венчање да закопча мушку и женску копчу и да прогута а после кад избаци копче да их чува. Кад зажели да затрудни нека откопча копче.

Или: да узме мали катанац и да га закључа, па с њим оде на венчање па после у сандуку да чува тај катанац. Кад зажели да остане тешка нека отвори тај катанац.

Или: оном водом, у којој се млада окупала, на дан венчања нека залије онолико сувих дрвета за колико година хоће да не роди.

Или: на венчању да млада изброји онолико листова из попове књиге за колико година жели да не роди.

1. Шта раде жене које немају децу па да добијуг

а) Жене које немају деце а желе да добију иду код човека који је био на аџилуку и траже од њега три зрна. Та се зрна налазе на неком дрвету на аџилуку. Кад "52 гута та зрна жена верује да ће остати тешка.

Или: која жена нема деце нек замоли трудну жену да. је преко бунара из уста запоји водом па а и она остати трудна ___-

Или: Да се муж и жена купају у води помешаној са, травом „расковником“. Меће ве „расковник«“ зато да би се

растуриле, расковале мађије ако им је неко на венчању учинио.

6) да узме трудна жена да насади кокош жене која жели да има деце. Под кокош се меће само једно јаје и то јаје мора да снесе кокош трудне жене и то у уторник. Јаје да стоји под квочком онолико времена колико је потребно да се унутра од оне материје створи облик пилета. Кад то буде нек жена нероткиња узме јаје испод квочке и нек разбије и пиле из јајета узме и поједе. Сељанке веле да ће од тога остати тешка. —

· Неке опет суше-то пиле па га истуку у ситан прах и онај прах поједу.