Učitelj

из НАРОДНЕ ПЕДАГОГИКЕ 288

с) Детету могу да шкоде „зле очи“. Зато кад нека жена погледа дете онда га пљуне и рекне: „пу, зле те очи не видле.“ - ·

8. По чему суде и шта раде жене да знају какво ће дете родити '

а) Кад жене пред порођај боле крста, веле, родиће мушко. |

6) Кад жену пред порођај боли трбух, веле, родиће женско. —

в) Кад хоће жена да дозна какво ће дете родити ради ово: ако јој се у кући или комшилуку тка она оде и из задњег вратила, кад се дотка, узме штапче, онда. ма, који из куће увме то штапче у уста и жмурећи изађе на сокак. Кад отвори очи ако угледа прво мушког родиће сигурно мушко, а ако угледа прво женску, родиће женско.

9. Повојнице

У вароши обично жене дају новорођеноме детету „повојницу“. Каже се које дете не добије повојницу не може да се уда или да се ожени. Повојнице носе и мушка и женска деца. Повојницу женском детету носе мушка деца и обратно: кад се роди мушко, повојницу му носе женска деца. Обично се нови погача, пита, вино, кошуља, чарапе, соли и мало лука и још неки дар. Судове у којима је повојнипа не треба истог дана враћати; ако се врате верују да ће дете кад порасте износити ствари из куће.

10. Крвај.

Сељанке место да шаљу повојнице по другом, оне је саме носе код куће детиње, оног дана кад се дете кроти. Тога дана се провеселе у кући детињој и то је — крвај.

а) Кад донесу дете са крштења изнесу га на сунцеи запоје га вином да би свакад било. румено кад у дружину изађе. А 6) Кад донесу дете од крштења свака поред детета остави свој дар и да му по 10 пара да му исплате крштење.

в) Кад „крвајарке“ поседају да ручају, свака од своје погаче одломи по једно парче и меће у сито па дају породиљи да од тога једе.