Učitelj

964 ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Члан 19. Рад учитељев о напретку ове установе контроливаће школски надзорник и резултат његовог прегледа прочитаће св увек на Петров-дан после свршеног молепствија у цркви.

Члан 20. Да би опстанак књижнице био сигурнији, то ће се улози чланова «добротвора» и (утемељача» редовно давати у штедњу на капиталисање, одакле ће се по навршеном капиталу од 300 динара — у случају преке потребе моћи само интерес трошити а главница се не сме крњити.

Члан 21. Ђачка књижница по решењу одбора школског од 7. 1Т7У—–96 године ПБр. 45. има сталну годишњу помоћ у сто динара од стране школске „општине, коју је суму дужан школски благајник издати. књижници сваке године најдаље до 31 децембра.

Члан 22, Ђачка књижница из захвалности према школској општини за сталну годишњу помоћ, прима на себе снабдевање сиромашних ђажа, књигама и др. потребама за све време школовања у основној школи.

Члан 23. У случају премештаја учитељевог — дужност је истог, да одмах позове одбор књижнице где га сада мора заступати месни свештеник и њима предати стање књижнице, а за своју сигурност свагда ће узимати реверс 94 ствари и новца. До доласка другог учитеља, бригу о стању књижнице водиће одбор књижнице.

Члан 24. Ако би којим случајем морало престаги делање ове књижнице, онда сва њепа имаовина прелази школској књижници, а новад, који се нађе у готовини, даће се штедњи на цриплод, док се укажу повољне прилике те да ова установа понова оживи.

Члан 25. Ова правила «Ђачке Књижнице» важе од дана, кад их А лежна власт потврди. У

14 јануара 1895 год. Учитељ школе дворанске у Дворанима 5 Дим. Милићевић Министар просвете и црквених послова, на основу чл. 3. закона о

уређењу министарства просвете и црквених послова, одобрава ова «правила Екњижнице ђака основне школв дворанске.»

ПБр. 683, Министар просвете и 5 Фебруара 1897 г. (М. п) · црквених послова, Београд · Андра Николић с. р.

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД,

(под овом РУБРИКОМ ПРОПРАЋАЋЕМО СВЕ ВАЖНИЈЕ ПОЈАВЕ НА ПОЉУ НАТШЕГ ШКОЛ. ЖИВОТА КОЈЕ ОБ ТИЧУ ОСН. ШКОЛА.)

Расписи и одлуке г. Министра просвете и прев. послова, који се тичу осн. школе. Господин Министар просвете и црквених послова расписао је 17. ов, м. ПБр, 1877. распис о подношењу заклетве учитеља осн. школа.