Učitelj

ШКОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ Ота

вреде мисли од сад сваке године одређивати и давати награде вредним учитељима пољопривредницима, који буду уредили ваљане школске вртове, обучавали ђаке и сељане из околине своје у рационалном раду пољопривредном.

Ко од учитеља може и жели да помогне напретку наше пољопривреде, може бити уверен да ће му рад бити признати по могућству награђен. < |

Честитамо друговима који су награду лобили са жељом да на том послу раде још и више и да се на њих и други угледају! Г. министру народне привреде и овом приликом нека је хвала, што се сетио да радницима призна рад и да их наградама одликује!

ње

школско КРЕТАЊЕ У ОВЕТУ

Под овом рубриком пропраћамо све новије појаве на просветном пољу у свима важнијим европским и др. културним државама,

Ау ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ. СРПСТВО И СЛОВЕНСТВО. ЦРНА ГОРА

15. августа ове године Њ. В. Кнез Црногорски благоизволео је својом највишом одлуком одобрити и потврдити закон о уређењу плата наставника средњих и осн. школа. Ми ћемо овде пропратити само плате наставника основ. школа. :

Прва је плата 360 Ффор.а. в.а сем тога имају стан, огрев и башту. Ову плату имају учитељи, који су редовло свршили четири разреда основне школе, најмање четири разреда, гимназије, учитељску школу на страни или Богословеско-Учитељску на Цетињу, најмање са, добријем успјехом.

У ови ред долазе и учитељице, које су редовно свршиле шестогодишњи

течај у Институту Царице Марије на Цетињу и примиле диплому за учитељицу, и оне, које су на страни свршиле учитељску школу. 5

Друга је плата учитељска Фор. а. вр. 394 ми стан, огрев и башта. Ову плату добијају учитељи, који који су редовно свшили 4 разреда оси. школе, 6 разреда Призренске Богословије. У ови ред спадају и они садашњи учитељи, који су свршили цетињску Богословију прије установљења Гимназије. Учитељи овога реда унапређују се на плату првога реда својом 32слугом по предлогу Гл. Шк. Надзорништва, у Министарству Просвјете.

=

Редовнијем учитељима и учитељицама, гдје се увиди потреба у некијем градовима, због скупоће и њиховога друштвенога положаја, даје се годишњи додатак, који ће с платом изпијети сто цекина.

197