Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 405

ђивати г. Андра Гавриловић професор. У позиву на претплату вели се да је у сарадњу придобијена у главном сва књижевна, снага старијега и млађег кола —- песника, приповедача, есеиста и научара, а уредништво ће се постарати и за редовне известиоце из главнијих културних средишта српских и словенских. Илустрације ће бити у првом реду од познатих српских уметника сликара и из богатог извора чувених светских радника уметности.

«Искра ће излазити 2 пута месечно ! и 15 а годишња цена му је 90 динара, месечно 2 динара, ван Србије 25 динара у злату нли 1% Фор. Први број ће изаћи о Божићу.

Наши учитељи требало би да се заузму за овај лист те да га распростиру што више у народу. Кад добијемо први број ми ћемо га у нашем листу приказати.

Српеки учитељи и сиротињски Божић. Пре десет година престало је да куца племенито срце једног српског учитеља. Пре десет година умро је у Бељини (окр. подунавски) Матија Миљковић учитељ. Својим скромним животом и штедњом, заштедио је и оставио је после себе суму 'од 20.000 дин. Ова уштеда племенитог покојника, предата је, према завештању, управи фондова с тим, да се интерес од гога новца сваке године о благим данима, раздели сиротињи београдској. (Ово завештање пок. Матије остало је неизвршено све док није дошао садањи председник општине, а интерес је растао на уложени капитал у управи фондова. Председвик општине г. Никола Стефановић пронађе у ошштини сва акта о овоме завештању и од управе фондова затражи, да пошље, према, посљедној вољи покојниковој, сву суму, која као интерес износи, за све године од како је уложен капитал. Управа фондова, послала је општини 4100 дин., која се сума садо Божићу разделила сиротињи. |

То је све-лепо и красно! Сад да видимо друго нешто. Док се учитељи српски сећају општине Београдске, да ли се општина сећа њих :... бећа да! Док су сви чиновници и платежници општински почевши од оних, који имају 12.000 -— па до оних који имају испод 12 стотина примили своју плату сад за ове празнике и благе дане —- дотле су Београдски учитељи остали да чекају после празника, Знате, тс су богати људи, могу да чекају. Плате су им за завиђење. Тако се у опште, данас цени и поштује учитељ —- тако му се добро добрим враћа !...

Учитељско кретање“ Навикнути да похвалимо оно што. је за похвалу а тако исто и да осудимо оно што није добро, ми не можемо да. пропустимо прилику да не скренемо пажњу надлежних да је крајње време да се стане на пут с премештајима учитељским, који још трају — нарочито у ово доба, године! Тако исто сматрамо да је неумесно пензионовање г. Ђорђа Којића, уч. као млада човека, пуна воље и снаге за рад у школи. То је у осталом увидео и сам г. министар те га је већ ових дана повратио понова у службу и поставио га заједно с госпођом за учитеља у Смедереву.

Волели бисмо да нас обрадује и задовољи и у овом погледу г. министар и да обустави даље премештаје као што нас је задовољио овако лепим мислима о реформама које намерава завести у осн. школама.

~

" Ова белешка је случајно изостала из новембарско-децембарске свеске.