Učitelj

756 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

варају жељама учитељског сталежа. Прошлогодишња скупштина пруских народних учитеља исказивала је жељу, да би периодске повишице за 25 година службе удвојиле основну плату учитеља. Док је међутим нови закон далеко од тога сразмера. Поврх тога, и сам период времена, по истеку кога се добија већа повишица плате, знатно превишава 25 година, јер повишице почињу тек после седме године, а по навршетку трогодишње службе, и за тим се распоређују на девет врста. Но у сравнењу с пређашњим стањем, то је, у сваком случају, знатан корак у напред: јер, прво, зато што су периодске повишице установљене за све народне учитеље докле је међутим раније држава давала повишицу само за места испод десет хиљада душа становника; друго, саме повишице почињу раније, и боље су распоређене. До сада су оне почињале после навршења десетогодишње службе и сваке пете године увећавале се са 100 марака учитељима и са 70 марака учитељицама; а у будуће по новом закону, предлаже се почети повишицу после седмогодишње службе и по навршетку сваке треће године, увећавати је са 80 мар. учитељима и са 60 учитељицама тако, да за девет периодских повишења сума повишица нарасте до 720 мар. првима, и до 540 мар. другима.

Народни учитељи и учитељице, имајући у виду закон, који стоји. на дневном реду, усрдно су се старали о разради свог сопственог положаја путем самосталних истраживања.

Тако, друштво пруских народних учитељица обнародовало је ту скоро зборник статистичких података, (Репкзећеић, из кога се, између осталог, разјашњава следеће: најмања основна плата у 600 до 700 мар. годишње постоји у провинцијама Источне и Западне Пруске и у Познањској. С толиком основном платом којој ако се не придода додатак за стан и огрев, то по указаном зборнику статистичких података, са свим је немогућно изаћи на крај. Толика плата принуђава учитељицу к уштедама и таким лишењима, које за врло кратко време подривају њене. силе. Као карактеристику тих лишења навешћемо речи једне учитељице (штампане у зборнику) из Источне Пруске, којима се она обраћа к друштву пруских народних учитељица, које је и сабрало обнародоване податке: „Моја плата не дозвољава ми ни најмањих издатака, због чега ја не могу да будем чланом вашега друштва. Но ипак ја молим, да ми пошаљете упитницу за предузето вами прикупљање статистичких података о материјалном стању и животу учитељица народних школа, јер ја нећу да останем у страни од питања, која служе општим интересима нашега сталежа“... Бесплатни стан, који се даје као нак-

надни додатак к 600 марака плате, друга учитељица из Горње Шле- =