Učitelj

828 5 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Радећи на овом послу и размишљајући о том задатку наших статута, Главни Одбор је само гледао да што тачније и потпуније одговори својој дужности а на скупштини је да цени и одобри. -

Пројекат, који буде поднет од стране Главног: Одбора, носиће у главном обележје једне остварљиве идеје, али неће бити изведен у појединостима. Он може и. имати можда, у нечем својих непотпуности, али у отпштој идеји, у основној. замисли он је тачан и потпуно одговара задатку удруженог учитељства и потиче из чисте љубави према удружењу и његовим потребама. Надати се је да ће чланови ХУ учитељске скупштине потпуно појмити сзбиљност свога, положаја и пригрлити са свом збиљом и истинском љубављу све поднесене предлоге који им се у овом погледу буду износили.

Поздрављајући чланове удруженог учитељства ХУ учит. скупштине и желећи им срећна рада и успеха кличемо:

Добро дошли! |

ПОЧЕТАК ДУШЕВНОГ ЖИВОТА КОД ДЕТЕТА (СВРШЕТАК) Дете по рођењу

Још у материној утроби дете зна за бол, али се не зна колико има да претрпи од тога при порођају. Тек свакојако то увођење у спољашњи свет, није без болног искуства. Чим је глава дошла са ваздухом у додир, с навалом струји овај флуид у нежна ткања органа, за дисање, а тихо удисање и издисање које бива све јаче не врши се без бола: зато су први гласови што их дете од себе даје, нека врста кијања и плач. И тек лагано, после неколико дана, навикне се овај мали створ да живи у ваздуху. Кад дође на свет, његово тело наједанпут обузима атмосфера, која је, у упоређењу са мајчиним телом које напушта, врло хладна.