Učitelj

ГРАЂА ЗА ИСТОРИЈУ НАШЕГ ШКОЛОВАЊА 883

оживљава консервативна и клерикална пропаганда у корист потпуног потчињења школе под црквени утицај. Друга је приповетка, извесног писца, о народном животу и обичајима, Росегера: „Рле зећти«еп дез МУоЈавећи тпејафега,< у којој се црта и карактерише тип народног учитеља, који је сустао од лажи и лицемерства „културне“ средине, и који је отишао у народ, у забачена места и шумске дубраве, да заједно учи и живи са тамном непросвећеном масом и у псто време да јој да најбоље што је нашао у градској култури. Тип учитеља у „Ганелу“! Хауптмана „свима је познат. На послетку ћу поменути симпатичну слику учитељице у најновијој приповетци Марије Јаничека: „Рјо Бећгегт“ (учитељица).

Летњи школски одмор је најдрагоценије време за немачке учитеље и учитељице основних школа. То је време не само потпуно заслуженог и неопходног школског одмора, но и плодотворног узајамног рада. У току џеле године расејани по разним забаченим местима, местанцима и градовима, неуморни посленици, за време школског одмора, скупљају се на своје особите скушштине, где међу веселим провођењем времена, претресају се и питања, која су саврела, измењују се мисли, школски утисци и прпе се нове силе за, будући рад. Баш у садање време чине се марљиве припреме к скупштинама народних учитеља и учитељица, како у целој Немачкој, тако исто и у појединим савезним државицама.“

С. Петроград. Превео

Ар. М. Илић

и =

ГРАЂА ЗА ИСТОРИЈУ НАШЕГ ШКОЛОВАЊА ИЗ „СОКО БАЊОКЕ“ АРХИВЕ ЗА ШТАМПАЊЕ ПРИРЕДИО Свет. М. Марић учитељ

(НАСТАВАК)

Благородному Г. Начелнику среза Бањског капетану Јовану Бошковићу

Високославно Попечителство просвјешчениа с претписанием свеим од 5. т. м. Љ 20 сообшчава Начелничеству овом, дао На-

' Позоришни комад, који је преведен на руски језик. . 2 Главна скупштина немачких учитеља била је 12 (27) Маја, на Духове, када је ово и писато. О њој ће бити говора мало доцније.