Učitelj

ГРАЂА ЗА. ИСТОРИЈУ НАШЕГ ШКОЛОВАЊА 885

уважава, осведочен будући, да је Просвјешченије први изаор благостања народног, а и сваког члена Отечества понаособ. Ревност ова к просвјешченију како предпохваљеног народа, тако и старјешине његовог подполковника Степана Катића приобрјела је код Свјетљејшег Кназа нашег одобреније височајше, с особитим благоволенијем, и по самим рјечима, Овјетлог Књаза, на његову чест заслужила, да се по цјелому народу Србскому обнародује.

По чему је Свјетли Књаз под 3. т. в. А 3066. Попечитељслву просвјешченија височајше наложио, да поред тога, што ће оно народу Пекскому и његовому старјешини највеће задовољство Његово изјавити и с љубезним поздравом милостивјејшим с воспосљедованију одобренија и дозволенија за установленије желавмом Фонда, увједомити и свој браћи нашој Србима исто обнародује, да сеи они овому, похвале и подраженија достојному предпријатију сорадују. Предпохваљени налог Попечитељство ускорава сообшчити Магистрату, с том препоруком, да он исти преко своји подчињени му срезски старешина цјелог свог окружија народу сообшчи, похвалити ревност народа пекског и његовог старјешине подполковника Степана Катића, к установленију таковог Фонда школског; представљајући народу сваки свога среза особиту нужду и ползу установленија школа, но и посљедујуће за то особито благоволеније Свјетлог Књаза.

Дао би Бог, да се примјером народа среза пекског окружија пожаревачког и његовог старјешине потруде обшчему добру за просвјешченије и изображеније милог нашег рода могућне своје силе приложити, да би се осталим изображеним сосједним народима час пре сравнити, но и на ползу Отечества живити и дјелати могли.

~ 504 Попечитељ Просвјешченија 4 октомврија 1838 год. верховни надзиратељ карантина, у Крагујевцу _ Генерал мајор,

Стефан Стефановић

Високоблазородному Господину старјешини среза бањског мајору Петру Радојковићу

Из овди прикључене копије Попечителства Просвјешченија од 4. т. м. ПЉ 504, увидећете моћи похвалу народа среза пексвог, и његовога. срезкога старјешине подполковника Степана Катића, коју су они установивши Фонд школски од 500 талира, код свог народа србског а и самога Светлога Књаза благовопеније задобили; чега ради и вам препоручује се, да би и ви објављујући ту исту по-