Učitelj

ХТИКОЛСКО БРЕТАЊЕ У СВЕТУ ~ 905

као станарине чиновничке, неке поштанске и војене прирезе итд. те да те суме могу употребити за горње циљеве. ж

Министарство народне просвете наименовало је једну нарочиту комисију, којој је задатак да унапреди и развије занатску наставу. Ученици техничких завода треба да узмогну по свршетку школе самостално радити неке индустријске радње или бар бити инжињерски помоћници. Техничка настава постаје све важнијом за државу, пошто је индустрија добила јаког полета. Сада постоје само [1 политехничких завода, који броје 4300 ученика. Пољско племство приложило је за једну нову политехнику 2650000 динара. Кијево је за исту ствар већ означило У, милиона рубаља стављајући још толико у изглед. Одеса ће исту таку жртву учинити. Овде се планира, једна школа с четири одељења: за механику, хемију, архитектуру и пољску економију. Навала у ове заводе врло је велика а прима се једва десетина од пријављених. Испити су врло строги.

ж

Царевим потписом већ је законску силу добио пројекат једног новог уређења за архиву и библиотеку петроградског синода. До сада су акти из архиве стајали на расположењу само властима, а новом уредбом учињено је, да они могу послужити и научним студијама.. Исто тако је сада приступна истраживањима и библиотека, која је особито богата у старим рукописима и књигама. Чиновници ове архиве могу у будуће бити само с вишим ито академијско-богословским образовањем.

ж

Руско свештенство труди се, да задобије и у Америци присталица своје цркве. Оно има тамо већ знатан број аравославних шнола и уточишта за децу оних Американаца, који су прешли у православље. -

Надзор над овим школама води синод.

ж •

Један имућан грађанин из Петрограда намерава подићи повећи орој покретних основних школа. Свака школа састојала би се из четворих кола. Једна би била за учитеља; у другима би биле књиге, у трећим колима била би покретна болница а у четвртим наставна средства и материјал као: прозори, врата и пећи. Кола би се могла преносити и жељезницом, а могли би их вући и коњи. За учитеља, ће се узети кандидат с академијском спремом и имаће доста знатну плату. Овај воз пратиће и један лекар и један апотекар. Ове покретне, путничке школе отпочеће свој рад најпре у Ко а губернији.

ж

У Финској је сва, пастава и управа у девојачким школама у рукама женским. Женске овде имају право вршити наставу у лицејима, колежима и основним школама првог и другог реда. Од 1889 постоје лицеји (гимназије), у којима се уче и мушки и женске заједно. 1896. било је на универзитетима. 3130 женских.

УЧИТЕЉ у 61!