Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 953

За сада вам остављам за овај посао рок од месец дана. После 11. новембра хоћу код свакога да нађем готов и израђен план. За друге идуће године, тај млан лекција сваки има да изради за време великога школског одмора. Као и други записници тако и тај план лекција остаје школска својина. Пошто се по њему изврши сав рад у току школске године, чуваће се у школској архиви.

Нећу да говорим о томе, како сеи у основну школу унела практика, во којој се даје између свакога часа онај «академски четврт“ ча одмор. За време тога одмора деца се обично остављају без икаквог надзора, те се својевољно играју, трче, вичу и забављају у највећом нереду. У овоме више нереду него уредном забављању, дешавају, се често и опасне непридике, које произлазе из дечје несмотреносги и непромишљености. То треба са свим да престане, па ће бити мање узрока изгредима разним. После првога часа пауза не сме бити дужа од 5—6 минута, : после другога часа пауза може трајати до 10 минута. И за време пауза деца се не смеју остављати сама; учитељ мора бити са својом децом н за време тих пауза, да се она под његовим надзором и по његовом упуству забављају. Учигељев школски рад са децом престаје тек онда, кад их уредно кући испрати. По једном министарском распису, учитељ "греба даје у школи на четврт часа пре 8 изјутра, и на четврт часа пре 2 сата по подне; по томе распису ти први часови пре и после подне почињу тачно у 8 и у 7 сата. Тога расписа морате се тачно придржавати, јер он није укинут. :

Према закону о народним школама извршиће се и неке измене у наставном плану за основне школе. Док се нови наставни план не утврди, дотле ће ве радити по садашњем наставном плану, пошто се они неће много разликовати. За сада дакле радите овако: Земљопис српских земаља неће се предавати, али уз предавање српске историје описиваће се укратко поједине земље, места и положаји, колико је потребно да ученици могу разумети историске догђааје. 'Земљопис Краљевине Србије предаваће се иу ТУ. разреду, али у ширем обиму него у Ш. разреду. — Посматрање геометријских облика предузимано је и до сада у свима разредима уз друге предмете, па тако ће се и од сада радити до новог наставног плана. Поуке за домаћице треба давати уз познавање природе у ТИ. и ТУ. разреду и уза земљопис у П. разреду. — Ручни рад у мушким школама предаваће се у свима разредима, и то у нижим разредима прављење простих облика полагањем и ређањем дрваца, а у вишим разредима изрезивање сличица и облика на артији, који су пре тога надртани. — Остали предмети предаваће се у свему по садашњем наставном плану.

Ради бољега и бржега усавршавања у шролекоме. раду, прпредићсмо у току ове школске године и угледна предавања. За ова угледна предавања ја ћу одређивати лекције, предмет и разред, у којем ће се држати, а пре тога даваћу методичка упуства ради олакшице у спремању тих предавања. ·

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

Алексиначка Учитељска Школа. — Професори алексиначке Учит. Школе увели су сада први пут једну корисну новину по ђаке Уч. Школе а то је Задаћа за награду

УЧИТЕЉ 17