Učitelj

ЗАПИСН

А шта ли би на ово могли рећи ми Србиг Не би ли добро. било да се у томе угледамо на Америку, па да се место играња (ланса, кадрила, полке и др) п по нашим женским школама заведе кување, шивење и прање, као обавезни предмети: !

> Нева справа за писање и штампање, — Усавршавање механичких справа за писање и штампање напредује тако нагло, да изгледа, ла није далеко оно време, када ће сав писаћи и штампарски посао машина радити. Данас већ има усавршених механичких справа, којима се штампарски слог слаже тактичним ударањем прстију на клавијатури, као на гласовиру. Пре кратког времена изнашао је Чех Коростенски, новинар у Лавову, сасвим нову справу, којом ће се моћи писати-и штампати лова помоћу полуге, тако, да ће се тај посао моћи и ногама обављати те ће добро доћи онима којима су руке узете, или који су, несрећним случајем остали без руку. Ту справу испитало је друштво оптичара и механичара у Прагу, #95 = према њиховом мишљењу — Коростенски има да доврши још један веома важан делић, па да справа може сасвим тачно радити.

Поздрављајући ово тако важно и корисно откриће, које ће, без сумње, бити од неоцењене користи по опште човечанство, ми се радујемо, што је пазло у део, да тај проналазак открије наш брат Словен. Г

Ручни рад ће се увести пи у Русији у наставне предмете. Учитељи морају изучавати и ручни рад и предавати га у школи. Како се времена мењају : Пређе су занатлије постављани за учитеље, а сада учитељи морају постати и занатлије.

Ђаци пушачи. — Можда није излишно проговорити ни овом месту о ђацима који пуше, или јасније да се изразимо, о утицају пушења дувана на умни рад у ђака. Дуго се нећемо бавити око овога, јер мислимо, да је и мало убедљивих Факата довољно да побуди пажњу позваних и оних, којих се ово највише тиче. |

Поодавно је већ опажено, да пушење утиче на умни рал, нарочито млађих људи. Да би се могао стварно доказати овај утицај пушења, чињени су опити на самим ђацима, и њима је доказано, да пушење дувана знатно смета умном раду, и да они ђаци који пуше од почетка до краја школовања, падају, с године на годину, све ниже у оценама, и губе ступањ по ступањ од своје раније висине међу друговима.

И само ово неколико речи довољне су, па да нам се отворе очи, али нама изгледа, да, у том погледу, нити когод види, нити хоће да види, већ равнодушно гледамо, како се шири једно зло у омладини нижих и средњих школа; зло, које поткопава њено умно и телесно здравље. За то ако смо пријатељи нашег подмлатка, те узданице наше, а ми живо настанимо, да се овом злу пресече пут. У неким државама (нпр. у Холандској) већ је забрањено јавно пушење лицима испод 18. година, а ко им дуван · продаје подлеже казни. Не би било згорега, да се и ми, у овом погледу, угледамо на исте државе, а осим тога, требало би да наставници основних и средњих школа својим ученицима живом речју предочавају рђаве последице раног пушења; тим начином они би послужили, не само појединцима да очувају своје здравље, већ и своме народу, коме су, за његово напредовање, потребни умом и телом здрави грађани.