Učitelj

ност, која би дошла услед каквих утицаја споља или у самој школи. За све то треба велика присебност, озбиљна припрема за рад у школи свакога дана. А то сатире сенату. Па да су бар школске зграде добре, да су учионице простране, видне и здраве, да је стан учитељев угодан! А ми у том погледу стојимо врло рђаво. Мало је у нас школских зграда, за које се може рећи да одговарају бар најважнијим игијенским прописима. 'Тескобне, ниске учионице лоше осветљене, често циглом патосане, загреване каквом плеханом пећи: такве су махом по селима, — па и у понеким варошима. У таквој соби проведе учитељ "свакога дана по 5—6 часова међу педесеторо и више деце. „Лети и није тешкоћа од тога, али зими —- зими се и јадна деца трују у оном поквареном ваздуху, и несрећни учитељ упропашћује своје здравље. |

Је ли онда чудо што врло мален број учитеља доживи 85 година учитељске службе 2 Не, доиста. Чудо је да има људи који издрже, тај низ година у таквим приликама. Катар у тркљану, плућни катар, сипња, туберкулоза: то су обично болести, од којих болују учитељи, које стеку радом у школи. А те се болести тешко лече, од њих се ретко оздравља.

Оболелом учитељу не пружа никакве помоћи ни држава, ни општина, он нема лекара бесплатно, ни лекове У пола цене, не добива помоћ ни с које стране, ако мора потражити лека на минералним водама. Они који су у местима удаљеним од вароши, где једино и има лекара и апотека, ти обично остају без лекарске помоћи и у најкритичнијим тренутцима, јер. због удаљености места, лекарска помоћ је врло скупа, те већина учитеља није у стању да плати лекара.

Да о овоме уошште говоримо, да се и овом приликом јадамо, даде нам повода једна изузетна мера, која се, последњих година. почела примењивати на учитељима.