Učitelj

Према свему овоме, никако не може бити ни говора о томе: да је окруж. школ. одбор „одузео једно право месним школским одборима“. На против, окр. школ. одбор ће се свим силама трудити · да сачува закона, права сваке школе и неће никако. допустити да се она изигравају, на штету омладине, која се у њима учи, па ма то не било по вољи онима, који би хтели „лиферовати“ дрва за школу или онима, који би радо гледали у позицију у коју је став.

љена сума 120 динара „за школску прославу“.

Окружном школском одбору биће врло мило, ако п учитељи од своје стране буду помогли, колико то од њих зависи: да се све оно, од чега је до сада патила основ. школа, од ње уклони. Шта. више, ово окр. школ. одбор с правом тражи од њих. А то ће моћи постићи врло лако, ако се само буду с вољом одали своме послу и и буду једном напустили писање које каквих „писама“.

На основу закона о штампи, нека уредништво „Учитеља“ изволи одштампати ову званичну исправку у своме листу, у евесци за, Мај ов. год.

Број 84.

20. маја 1899. год.

у Чачку. : Председник окружног одбора начелник округа Рудничког

С. ] Шурдиловић

ОБУЧАВАЊЕ СЛАБО ОБДАРЕНЕ. ДЕДЕ

(СВРШЕТАК)

Претходно су вежбања: разни покрети делова тела и игре са песмама, првенствено са песмама које се уче у дечјим забавиштима. Даље долазе игре са коцкицама, лопте и постројавање, вежбања у разликовању облика и боја предмета у природи и на слици и особине разних ствари, сравњивање сродних предмета, састављање разних облика и Фигура од дрваца, плочица итд.

При вежбању за давање појма о облику употребљава. се првенствено тако звана даска за облике. То је повећа.