Učitelj

ОБУЧАВАЊЕ СЛАБО ОБДАРЕНЕ ДЕЦЕ 907

свака у по два екземплара; при том деца једновремено дознају и употребу дотичних ствари, па се, поред свега тога уче да их и она сама употребљују; нпр. на треници тару кромпир, рен; кроз левак сипају воду итд.

У предходна вежбања рачунају се и: вежбање у разликовању звукова, вежбање чуло укуса и мириса и вежбање руку. Овим последњим вежбањем полаже се основ писању и цртању. Односно звукова потребно је да напоменемо, да су деца не само дужна да науче распознавати њихову висину но такође и да тачно именују, који инструменат она чују: виолину, пиштаљку или звонце.

При вежбању чула укуса деца се упознају са појмовима: слатко, горко, слано итд.

Изучавање облика (очигледна геометрија) нарочито развија мишљење у деце, која су при том дужна да веома пажљиво влушају питања, пажљиво да посматрају размер линија, углова и Фигура, а поред.тога да се труде да их такве и нацртају. |

Као пример може да послужи хоризонтална линија. са свима њеним разноврсним односима.

. и Д в: то мр

А 6) %

е . жЖ

Изучавањем те линије долази се до ових закључака : линија. аб — хоризонтална, 6 десна, а лева — јесте крајна тачка те линије; в — средишна тачка те линије. Тачка ; лежи на линији или у линији. Тачка и лежи над линијом, а тачка ж под линијом; од а до в јесте лева половина линије, од в до 6 јесте десна половина линије. Тачка 4 лежи у левој половини линије, тачка ; у њеној десној половини. 'ТГачка з лежи над левом половином линије, а тачка ж под десном половином линије.

Обучавање разговетном изговарању или уметности у говору. Говор дечји одговара њиховим умним способно-