Učitelj

КАКО СЕ ИЗВОДИ ДАНАС ОСНОВА ЗА НОВИ БУКВАР 919

После онако вернога приказа сада признатога аналитичко-синтетичког, и овако јасне илустрације овога нашега синтетичко аналитичког метода за извођење ове колико важне, толико и тешке партије, — немамо рашта више ни трошити речи на коментарисање њихно.

И за лајика је чини нам се очигледна ствар да нови синтетичко-аналитички метод има сва могућа преимућства над сада признатим аналитичко-синтетичком методом: — њиме је, као што се види — избегнуто нагомилавање тешкоћа ; боље одговорено начелу постепености у сваком погледу, као и начелима: од познатога непознатоме: од ближега — даљем и т. д. За све пак ово најбољи доказ имамо у спровођењу саме круне свих тих начела, у спровођењу — саме радње, која се не само овако теориски но и на делу практички, може, а, и треба да до педантности изводи у овој прилици.

Тврдо убеђени у сва његова преимућства, чије последице држимо, нису остале не опажене ни од стране наших дојакошњих надзорвика, изузев можда једнога од њих, коме се сада у осталом и највише има благодарити, што смо тако према спреми и годинама. нашим можда и доста дубоко зашли у испитивање његово — ми само стављамо овај метод учитељству драге нам Отаџбине на расположење, јер смо уверени да је ово прави пут којим ваља повести саму писменост, ако се т. ј. хоће да она фактички коракне у масу народну. |

Ко. га пак од поштованих колега једном прихвати и својски настане да му у саму суштину уђе, тврдо смо уверени да га нигда напуштати неће; јер се њиме почетник исто онако поступно али и веома сигурним кораком доводи до свести: како је цео људски говор састављен тек из неколико гласова, кад што се с друге стране опет систематски и несумњиво изводи савлађивање Фонетичких тегоба говора, односно усменога читања, а тиме (без поговора и одговара оном модерном напред истакнутом захтеву за читање.

Ако се дакле хоће истинско увођење у саму суштину писменога товорења, а тим самим и сам напредак писмфости у масу народну, онда, при извођењу ове партије, симтеза кемимовмо мора претсодити сестри својој амаљизи. С тога и ми завршујући ове редове само кличемо :

Синтеза, синтеза са омда анализа

Јован Петровић учитељ.

55“