Učitelj

КТ ПРАВИЛА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

921

за неморална и злочина дела. Редовни чланови морално су обавезни примати и дружински лист.

Чл. 7. Почасни чланови Удружења могу бити оне личности, које су својим радом заслужне за просвету у опште или посебице за Учитељ. Удружење. Почасни чланови бирају се тајним гласањем, без дебате на учитељ, скупштинама, и то на предлог. Глав. Одбора.

Чл. 8. Чланови добротвори јесу она лица која положе једном за свагда 100 дин. Чланови утемељачи, који тако исто положе 50 дин. А чланови помагачи јесу они грађани и грађанке који годишње улажу најмање по пет динара.

Чл. 9. Чланови почасни п добротвори добивају бесплатно сва лружинска издања осем листа, а утемељачи добивају лист у пола цене. Сви ови чланови добијају и дипломе на чланство.

Чл. 19. На градским, среским и окружним зборовима сви чланови Учитељског Удружења могу говорити и предлагати све оно што води Удружење напретку. Поред тога имају сви право гласања како на зборовима, тако и на главним учитељским скупштинама. На обичним учитељским скупштинама имају право гласа само изасланици.

Ш, Учитељски зборови.

Чл. 11. Сви учитељи-це у Београду, у једном окружном граду _ или срезу, који су вољни ступити у Учитељ, Удружење, образоваће месни збор, и изабрати управу : председника, подпредседника, благајника и деловођу. Већи зборови могу изабрати још 3 члана у зборску управу. Сви часници бирају се већином чланова на го. дину дана.

Чл. 12. Сваке године збор обнавља управу најдаље до краја октобра и о томе извештава Глав., Одбор Учитељ. Удружења.

Ако се ма из којих разлога у неком граду или срезу не образује збор, појединци се могу уписати за чланове или код најближе зборске управе или код Глав. Одбора.

Чл. 18. Збор се састаје на позив свога председника или кад то затраже најмање три члана из збора. |

Чл. 14. Састанци су сваког збора пуноважни кад на њима буде најмање половина чланова, а одлуке се доносе обичном већином гласова. При једнакој подели гласова одлучује она страна на, којој је председник. Ако се једног састанка не могу доносити пуно-