Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 221

(исегпо. Зимњег течаја држе се допунске школе а за 20 дана пе 6 чав. дневно.

Џем. По свршетку осн. школовања сваки ученик дужан је да похеди курс понављања до навршења своје 15. год. са по 2 часа нед. Постоји и допунска школа у коју долазе младићи од! 16 год. Она траје 3 год. са 40 час. годишње.

Зећмух. Постоје само рекрутски курсеви за младиће од 18 и 19 год. Трају 40 часова.

Обуа! 4. Допун. школа за 3 године са 240 чае.

Мамад. Школа понављања са 96 час. год.

бПаг!а. Иста школа, само курс траје 2 године са 1 час. недељно. Поред тога постоји и школа за усавршавање, необавезна за дечаке од 18 год. који су напустили школу.

Држи се 2 пут недељно, за 18—12 нед. зимеких по 1'/, чав. Нема рекрутских курсова

%и0. Школа понављања, обавезна, с роком од 8 год. Ради се 10 м. годишње, ва по 8 часа недељно. Нема правих школа за усавршавање Постоји обавезан рекрутски курс, који почиње у новембру са укупним бројем часова 80, од којих су 10 у летњем семестру.

Ргтошгд. Поновна школа. Минимални број часова 70, максимални 150 годишње. Траје обично од половине новембра до половине августа. Пре рекрутације младићи имају 20 час. особеног понављања. Изостанци се казне новчаном казном.

Зојешге. Обавезна школа за усавршавање за дечаке од 15—19 год., који су свртили осн. школу. Траје 5 мес. са 4 часа недељно. Изостанци се казне новчано. Уз то постоји и Факултативан рекрутски курс од 20 часова.

Ва!е УШе. Постоје дошунске школе и бесплатни, али необавезни курсеви за младиће од 17—20 год.

Ва!ге "атрадпе. Школа за усавршавање за младиће од 17 и 18 год. Траје од новембра до Фебруара, у седамнаест седмица, ва по 4 часа. (ем тога Факултативан поновни курс ва 12 часова највише.

Зећа РЕћошззе. Обавезна школа за усавршавање свем у три општине у којима основно школовање траје 8 година. Курс траје од. 1 новембра до краја Фебруара са 4 ч. нед.

Аррепге! (Вћодез-Ех!егвигез). Осп. школовање траје 7 година. По том поновна курс, 2 године сва 6 ч. нед. За младиће од 15—19 још и обавезна школа за усавршавање. раје од новембра до марта 2 пут нед. са по 2 часа.