Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА Ле 549

Док су остали ученици ручали, Божи је престала главобоља, те је с њима заједно продужио игру и весеље.

Око 3 часа по подне кренемо се на бојно место, које је у својини месног свештеника г. Јов. Д. Илића. Са нама се крену и сав онај народ кога тамо још више затекосмо.

После одржаног парастоса изгинулим борцима за нашу слоболу, поп Јова је изговорио ученицима и сакупљеном народу дивну беседу.

да тим је узео реч Г. Риста, и изговорио ученицима следеће:

„драги ученици !

Место, на коме стојимо, три пута, је натапано крвљу наит јуначки дедова, који се борише противу Турака за крст часни ч слободу златну. Бојеви су били 1806., 18. и 15. године.

ЈШрви беше незнатан, друш за нас по све несрећан, а трећи бој беше т сувише крвав, ну за Србију сретон и натредан. Свима су вама, из Српске Историје познати ови бојевт, ш с тома није потребно да понављам оно, што већ сами знате.

Мени је намера, да скрвнем вашу пажњу на ова питања:

Зашто вашт другови, београдски Ђаци, оставише своје домове, овоје миле родитеље, па дођоше чак овамо у Дубље

— Да се прођу и чиста ваздута надишу, рећи ће једни. Тако је,

— Да виде она места, што иг у Земљопису и Историји училше, те да их боље запамте, рећљ Ће други. Тако је. — Да се још из малена упознају са друговима својим

то да учвршћују старо српско гостопримство, рећи ће Кану И то сте погодили.

Ну, шта треба радити, над дођемо на какво исторшско „место као што је Дубље На ово питање мало ће вћс знати и умети потпуно одговорити. (О тога ћу ја да вам о томе неколико речи нажем.

„Драт ученици. Кад год дођете, на какво историско место своје миле отомбине, ви се добро приберите. Сетите се дотичног догађаја, ж