Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА 551

Са неком тихом резитнацијом, прилазили су ученици овој светињи Србиновој, разгледајући је са сваке стране. Застава. је прорешетана душманским куршумима, местимице попрскана крвљу, а прикачена је на једно дугачко копље.

Захваливши се господину попи на части, дару и дочеку, опростимо се с њиме и џођемо школи. Било је већ време да се путује за Шабац.

Код школе чекала су нас већ спремљена дубљанска кола, која ће нас одвести до Шапца.

Поздрависмо се и још једном захвалимо Салашанима, који се одатле враћаху кући, на њихову лепу дочеку, а за тим заблагодаримо г. Ристи, г-ђи Перси п осталим домаћи-. нима из Дубља, поседамо на кола, јер бесни коњи већ почеше ногама копати земљу.

Дубљански ученици испратише нас песмом. „Швингар“ (бич) пуче; а бесни коњи полетеше, и ми се мало после нађосмо у потесу који раздваја Дубље од Белотића. . Певајући, вратимо се истим путем, куда смо јуче прошли

у лепи Шабац.

Мали шабачки домаћини чекали су већ код камичке школе своје мале госте. Узевши сваки свога госта за руку, одведе га дому своме, где их је чекала вечера и постеља.

Тиме се сврши трећи дан нашега путовања;

=

Освану 9. јуни. Овога дана, по већ утврђеном плану“ имали смо да учинимо излет на Мишар, а ручак за нас спремао се на Ориду код цркве.

Око 8 часова, моји су ученици били већ на окупу, на нашем зборном месту код камичке школе. За мало, па шабачком калдрмом почеше зврктати кола и Фијакери који се заустављаху пред школом. То беху кола шабачких домаћина, која ће и мале госте и мале домаћине одвести на Мишар и Орид, где ће се цео данашњи дан провести.

Око 9 часова поседамо у кола и кренусмо се. Шапчани су са милоштом посматрали онај дуги ред кола и радовали.