Učitelj

331

Гладан човек жели да се засити хлебом, жедан да жеђ угаси водом. Жудња ће се задовољити, кад жељена представа постане сасвим јасна, у горе поменутог детета, ако се пењању дотичне представе помогне слашћу посластице (кад нестане сметње, противности). Тежња као и осећање има два главна ступња: запетост и решење. Запетост је највећа непосредно пред задовољењем, дакле у жеднога је човека најјача тежња да се задовољи, кад метне пехар на уста.

Стога, што се тежња оснива на узајамном утицају представа, никад се не може тежити за нечим, о чему се нема никакве представе. Ми жудимо за непознатим јелом само у толико, колико претпоставимо да ће оно помоћи извесне (нејасне) представе укуса, којих већ има у нашој свести, да постану сасвим јасне.

Тежњу не треба мешати с хотењем. Свако је хотење истина тежња, али тежња није и хотење. Дете пред излогом нема новаца да купи посластице; тако исто не зна ни каквог другог пута да је набави; изгледа му то немогуће. Овде се тежња јавља у облику благе жеље. Али може и друкчије бити. Дете зна да се посластица набавља новцем. Новац добија од матере за извесну услугу. Да би услужило матер, мора ићи кући. У детета се, дакле, образује овај низ за постизање тежње: 1, одлазак кући, 2, извршење посла, 3, молба матере за новчану награду, 4, куповина посластице. Кад овај каузални низ дође у помоћ тежњи, постаје из ње хошење. Хошење је према томе: тежња за нечим с уверењем, да ће се то постићи. Ко онда каже: „Ја хоћу“, тај је већ смислио шта хоће. Он замишља да је успео, да има и да ужива. Кажите му да не може, већ више неће, чим се увери о томе. Ну можда ће тежња трајати и свом жестином беснити, или свом довитљивошћу покушати да се оствари. У овим је покушајима ново хотење, али не више предмета, већ покрета, који се врше знањем да ће се њима моћи доспети до жељене мете. Војсковођа жели да победи, зато хоће да маневрира својим трупама. А ово тако исто не би хтео, кад му не би била позната моћ његове заповестн.

Да ли ће тежња прећи у хотење, зависи од увиђања да ће се постићи оно за чим тежи. Ну за њу није по-

22%