Učitelj

349 СЛОВЕНСТВО

ПИСМО УЧИТЕЉА МОРАВСКИХ ГЛАВНОМ ОДБОРУ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

Драга браћо !

Овогодишња екупштина моравског учитељства усвојила је предлог и донела одлуку, да се оснује Савез свих учитељских организација у оквиру аустријске монархије.

Савезу ће бити сврха: ојачање народног положаја Словенства према другим народностима, подизање угледа учитељству, истицање културне спреме и политичке му снаге, заједничка обрана против бирократизма, клерикализма и сваке реакције у опће, ослобођење школе од надмоћи ових кругова стварањем школске аутономије и т. д. Словенско учитељство мора се истаћи као фактор од једнаке вредности према својим суседима, који су га до сада омаловажавали; мора настојати, да се означе међе народносноме шовинизму, у којем су једнако јаки и Немци и Мађари и Талијанци.

У корист тога треба нам једна опсежна организација — чврста и непробојна — која ће се моћи законито остварити само у оквиру краљевина и земаља заступаних на државном сабору у Бечу и осим ових може бити још и у Босни и Херцеговини.

Овим, дакако, нећемо се оцепити од остале словенске браће

преко Литаве и ван граница монархије, шта више, ова нова организација ће бити са свима у најтешњој вези.

Хоћемо да у живот приведемо оно, што се у данашњим приликама да створити, нећемо потрчати за идаалима, што нису за ово доба пристали, или су наде у магловитој даљини; хоћемо на конкретној основи да покушамо створити нову бољу будућност словенскоме учитељству и целоме народу.

На том путу хоћемо да идемо с Вама у једноме колу за заједничким циљевима. С тога пружите нам своју братску десницу!

Упознајмо се и научимо љубити друг друга братском љубави!

Изволте нам саопћити поједине тачке, о којима мислите, да би их требало расправљати на састанку делегата наших органи-

зација и предложити време и место састанка и јавити нам, да ли ће доћи Ваши делегати са пуномоћи на договор.

Искреним ческим „На здар!“ поздравља Вас у име Савеза учитељских друштава у Моравској ове гројек једпоћ псЊ па Могауе. 412 студенога 1906. Председник: Јов. Намју