Učitelj

352

тана црвеним линијама и сједне и с друге стране завучена у два заџепка тако да не може испасти никако а по потреби може се вадити п завлачити опет по употреби натраг.

Између обе половине блока је писаљка од беле креде обложена дрветом величине као и обичне писаљке од графита које се употребљују у школи. Дрвена облога је округла и умерене дебљине тако да св може њоме писати лако и много спретније него с каменом писаљком (легиштером). Креда у писаљци је беле боје, Кад се блок затвори прилепиће се на саставцима његових половина две кожне увлаке кроз које се провлачи писаљка па затвара блок.

То је у кратко опис ове нове таблице која има задатак да буде прво наставно средство од кога почетна настава у читању, писању и рачунању започиње.

Ова нова таблица је композиција средстава почетне наставе у читању п писању са наставом из рачуна и с тога јој се с правом може рећи даје оригиналан проналазак. Она многим својим одличним својствима не само да задовољава потпуно потребу којој је намењена него носи и печат смишљеног рада на пољу проналазака наставних средстава чиме је привукла пажњу и осталог културног света. Тога ради је она заштићена у већини европских културних држава, а на Лијешкој изложби добила је и златну медаљу.

Ма да је њој задатак да служи и пливању и рачунању ипак ми сматрамо да је њој прави циљ да замени камену таблицу на којој се до сад писало а рачун долази тек у другом реду. С тога ћемо коју више проговорити о самој таблици као средство за писање.

На први поглед може се одмах рећи да она задовољава како школску и практичну, тако и естетичку и хигијенску потребу јер је спретнија од оне пређашње камене таблице уоквирене у тешко дрво са оковима од лима по ћошковима који у рукама несташне деце могу рђаве последице да произведу. Она се не ломи, а не шкоди јој и кад покисне ма да је од артије чиме је осигурана од сваке елементарне евентуалности. На досадашњим каменим таблицама задаци задани у школи могли Фе непажњом учениковом или иначе трењем о школске књиге или торбу пзбрисати и довести ученика у неприлику а овим блоком је то осигурано јер се блок никако не може сам отворити а чува добро таблицу изнутра.

Лепо је иштартана. Само би требало да су црвене главне линије још тањел |

1 Најновије издање ове таблице и ову је потребу подмирило јер се главне линије тако вешто премазане да се врло мало распознају.

Дао а а ер тања 2: