Učitelj

364

социјалиста и слободних зидара: да су се хришћани звали „браћа“ и да су се тек у Антиохији прозвали хришћанима“ — Лепо. — И сада се употребљава реч брат и браћа, нарочито у клиру, али „браћа у Христу“ г. Никетићу. Кад је ап. Петар основао прву, разумите Прву Хришћанску цркву, он им је говорио: покајте се и да се крстите сваки од вас у име Исуса Христа“ (Дела 2,38).

Архиђакон Стеван, прва жртва за веру Христову, затрпан је камењем око 37 год. и Св. Писмо вели да се он „мољаше Богу и говораше: Господе Исусе! прими дух мој. (Дела УП, 59).

У опште, хришћани су се називали тим именом зато, што су били последоваоци Христа и његове науке и што су у молитвама призивали име Исуса Христа, као што су у Старом Завету призивали име Јехове (Римљ. Х, 13; Дела 1Х, 14—31; [ГКор. 1. 2). А факт тај, што су се Антиохијци (око 40 год. — дакле на 6—7 год. после смрти Исусове), код којих су на распростирању хришћанства радили Варнава и Павле, отворено отпочели звати хришћанима, само потврђује мој израз (да су се нови чланови, који су пристали уз апостоле прозвали хришћанима) а ни у колико га не пориче. Реч је о томе да су последоваоци Христа основали ново друштво и нову цркву хришћанску и да су се чланови те цркве звали хришћанима, за разлику од Јевреја и многобожаца. Ко је баш први постао хришћанином и да ли је смео то одмах и отворено да каже, то је питање специјално и мало теже оно се не расправља у основној школи. — Али на овоме месту, где ми је г. Никетић нарочито загонетан, где порађа сумњу да је имао и друга, кад је писао реферат, да напоменем још и ово: Јосиф Флавије, јудејски историк (837—95), писац о „Старинама Јудејским“, говорећи о управи Пилата, вели: „у то време живео је Исус, мудри човек...., који је задобио много последовалаца од Јудеја и јазичника. То је био Христос“, па завршује овако: „Названо по имену његовим друштво Хришћана постоји и до сада“.3

_У моме уџбенику стоји да „сада у хришћанској цркви апостолски посао врше: епископи, свештеници и ђакони. Епископски је чин најстарији а ђаконски најмлађи“....)“. Г. Никетић прави и ту

1 А можда и од кога #: гре писца Веронауке.

2 Чисто загонетно изгледа да и г. Никетић зна овај факт да су се Антиохијци прво назвали хришћанима.

8 Руководство кђ Основному Богословџо — Августи на 1898 Москва стр. 215. 4 Наука Хришћ. ва ТУ разред стр. 5. — Учитељ за 1905. св. јунска стр. 151.