Učitelj

110

Његови ђаци лепо певају: „Бистра водо, мој студен кла-· денче“ и „Овце чува Јово и Ружица.“ И он тврди да ђаци радије певају ове песме него оне друге.

4. Рачун. У рачуну, у већини школа, има највише мана и недостатака, те ћемо се на њему највише и задр жати; а то изискује и сама важност овога предмета.

1. Чудновато је да нигде ђаци не умеју да стану код табле како треба, кад се позову да што напишу или рачунају на табли. Сваки ђак, кад пише или рачуна, ради ниско и пред собом, те својим телом заклони оно што ради, а они ђаци с места не могу да виде шта се ради. Да не би то било, треба ђеке навикнути, кад пишу или рачунају на табли, увек да дигну руку шишо више у висину и мало напред. На тај начин ће се видети сав рад и — ако се

пише — биће слова коса и креда неће дрчати.

0. У већини школа ова „проклета“ таблица множења и дељења није добро утврђена; нарочито дељење с остатком. (Ово се често налази баш и у старијим разредима.

На неколико места „таблица“ множења научена је механички, па кад се ђак запита: неко прода 9 јагњади по 6 дин. колико ће добити дин.» Бак не може да израчуна док му наставник не каже: „па шта се мислиш, колико је 9 пута 6 дин.“ > Ђак онда одмах одговори: 9 пута по 6 дин. јесу 54 дин.

4, Од свих рачунских радња најгоре је дељење, како обичним бројева, тако и десетних разломака. Ретко је ко предавао дељење целог броја десетним разломком и дељење десетаог разломка десетним разломком, него већина је ра: дила само дељење десетног разломка целим (обичним) бројем. Истина је да је ово најтежа радња у рачуну, али је потребно за живот и није немогућа за ђаке основне школе.

4. Исто тако, нису свуда ђаци извежбани у дељењу са 2 или 3 цифре и у рачунању задатака који се рачунају садржавањем. На пр. има неки колар 26 точкова, колико ће моћи одатле да састави кола> Или: неко има 420 дин. хоће да троши по 6 дин. на дан. Колико ће му дана трајати тај новаца И ако ко израчуна, он то уради од прилике, па се уверава множењем, а не рачуна дељењем. Дељење са 2 и 3 цифре истина је тешка ствар, али треба да га