Učitelj

150

Плоча таблице је од камена. Које су ствари овде од дрвета гвожђа, стакла ит. д.

Таблица је четвртаста. Које су ствари у школи још .четвртасте. .

> Ту СИСТЕМ Таблица припада школ. стварима. Она има плочу и оквир. Плоча је од камена а оквир је дрвен. Таблица се ломи. По таблици се може писати, рачунати и дртати. _ Таблица мора увек да буде чиста. У ПРИМЕНА Шта ради уредан ђак са таблицом, писаљком п сунђером, пре но што пође у школу. Именујте школ. ствари од дрвета, стакдета и т. д. Шта можете о таблици рећи г П разред: Опис таблице. За цртање. Таблица, оквир од прозора.

Сто (ђ)

Дапас' ћемо говорити о једној школ. ствари, коју сваки има код куће. И најспромашнији људи имају ту ствар. Овде у школи стоји она и учитељ седи за њом, кад шише. Шта је тог (сто.) Укратко. Сто је потреона собна ствар. Њега пма у свакој кући. Сто има 1 таблу и 4 ноге. Табла може да буде Ћошкаста и округла. Она је често прелакована. Ноге су ћошкасше пили округле кад су ноге једнаке дужине, сто стоји чврсто. По мањим столовима има и једна фијока. Столар прави сто од дрвета.

Врсте столова: сто за ручавање, за писање, играње, умивање пи за цвеће.

Како се при столу понаша

Молитва за столом.

За цртање. Сто са четири ноге и са једном.

Вагонетка. „Ноге има а не може ићи“ ит, д.

Пећ. Загонешка. У соби госпођа на пољу Цигапка. (пећ.) У свакој соби стоји пећ. Она је од гвожђа. Богати људи имају пећ од порцелана. Пећ има једну ногу, једну кутију по једно удубљење. У пећи се горе дрва и угаљ. Она греје собу. Пепео