Učitelj

152

На табли видимо црвене линије (водоравно п паралелно.) На табли се пише жредом. Поред табле стоји сунђер. Зашто Табла има 3 ноге. Њих прави столар.

Црно и четвртасто, црвено п водоравно, бело п ломљиво. (Реченице:)

За цршање. Четвороугао, квадрат, школска табла са линијама.

Школске клупе. (11)

Циљ: Е, данас ћемо говорити о једној школ. ствари, коју ви највише употребљавате. Она вам служи од почетка школовања па до свршетка. Која је то ствар; Школска клупа. -

На столици седи 1 особа. А на школској клупш% Каква мора клупа да буде, кад у њој морају да седе више ученика2 Дугачка. Сто је широк. Каква је клупа2 Узана.

Школска клупа је дугачка њ узана.

Ви имате код куће клупе. На њих не можете да метете руке, као на школској клупи. Руке се мећу на наслон. На шта се мећу руке% Руке се мећу на наслон. Кад метнем писаљку на наслон ва руке, шта онда буде • Писаљка се скотрља. доле. Зашто 3 Наслон за руке положен је у косо. Даска на којој се себи узана је ц има 3 поге.

Под наслоном, за руке налази се даска на којој стоје књиге. Леђа паслоњамо на наслон. Ученици не смеју прљати клупе Столар прави клупе од дрвета.

Клупа вам служи за седење. Али, клупа. није ваша својина. Зато је не смете прљати.

Прича. Петар је имао ружну навику; да све шврља писаљком по новим кућама п зидовима. На њега су се тужили код учитеља, и он га је морао често пута казнити због тога. Али ништа то није помогло. Петар је и даље шврљао по туђим зидовима.

Једнога дана иђаше Петар са својим друговима кући. У школи је научио нека нова слова да шшше п кад је пролазио поред неке нове куће, стаде и поче да зиврља по зиду ново-научена слова. То угледа газда од куће, излети папоље, ухвати Петра и страшно га пстуче. Сви његови другови почеше се смејати, а Петар грозно плакати.

Тако пролази сваки који не уме да чува ствари већ их квари.

Особине: дугачак, узан, широк, дебео, кос, водораван, усправан, ћошкест, јак и савијео. (Исписивање реченица).