Učitelj

155

На кога морате да мислите при учењу“ на Бога. Добар ученик воли да се моли Богу. Тада му пде учење лакше. Запамлпште : Божијом помоћу почиње се сваки рад.

Причица о добром детету. А. М. Станојевићева 9 ] евр. уч. жен. учит. школе у Београду

“наставиће. се)

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А). РЕФЕРАТИ а) 0 СРПСКИМ НОВИЈИМ КЊИГАМА

Словенска читанка за М разред основне школе у Краљевини Србији. Написао Андра Станојевић, учитељ, Београд. Штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије. 1904. год. Цена 50 п. дин. <

И ако је прошле године било у „Учитељу“, речи о овој читанци, мислим да неће опти на одмет да се још чије мишљење о њој чује. Потписати је навлаш пустио да протече извесан размак времена од појаве на свет ове читанке па да о њој каже своју реч а сачекао је и да чује мишљење колега који су на пракси ову читанку опробали, и, као; резултат свега тога, износи своје мишљење и суд о њој.

Ова читанка, добивена стечајем, има ове одељке: 1) О словенском језику. 2) Словенска слова п њихов изговор. 3) Вежбање у читању непознатих слова. 4) Скраћивање речи. 5) Вежбање у словенском читању: црквене песме, молитве, десет Божјих заповести, црквене заповести, символ вере. Тропари: Божићу, Богојављењу, Св. Сави, Цветима, Ускрсу и Светој Тројици. 6) Изреке из Светог Писма: о Богу, о Ближњима, о помирљивости, о властима, о првенству и старешинству, о опраштању, о милости Божјој, о саблазни и о љубави. 7) Једна Христова беседа и четири приче. 8) Посланице апостолске које се читају на Божић Богојављење, Св. Саву, Цвети, Васкрс и Петров-дан. 9) Песма на Божић. 10) Песма на благодарењу. 11) Псалми Давидови: 134, 135, 104 и 51. 12) Словенски бројеви.

Техничка страна ове читанке одлична је, те се с те стране може сматрати као добит, јер ученици неће више напрезати вид читајући ситан и збијен слог Јосићеве читанке, која је штампана на лошој хартији. О самом садржају, распореду градива и

11