Učitelj

204

Т генерација :

|=

"П генерација _М ЖжЖ М ЖМ М — | т 1 РОА | 5 ! | ! | Ш генерација М Ж жимммжжмжж мммжмжимм жим Ж ===, = ен ке Бе ноћ АРРРАН ЛАЉ ЛАРЕ ТУ генерација Мж мж мжмжиж мжкмж жимм М%

Тумачење слике: М значи мушки спол, а МЖ женски; знак == означава анемију (слабокрвност), а знак јр опет казује, да је дотична индивидуа (лице) умрла. Потези означују колико је која индивидуа имала дјеце и како се јавља анемичност у току ове четири генерације.

Из ове теме може лијепо да се види, како се извјесна болест пренаша (нашљеђује) у појединим породицама; она нам показује, да се анемија (малокрвност) више преноси на мушку него ли на женску дјецу. Узрок томе још се никако не зна. Ево још два еклатантна примјера.

Чувени инглески психолог и антрополог Гелшн испитивао је духовно нашљедство најугледнијих чланова Академије, и пронашао, да су 60%о• од њих показивали још у најранијој доби својој вољу за природне пауке, а 2090 од њих директно је од свога оца нашљедило ту своју наклоност за науком. —

И женевски професор, Алфонзо де Кандол, нашао је - код себе 64 карактеристична знака, које су његови роди. тељи имали, и то 29 психичка, а 63 знака бјеху развијепа код мајке и оца или код обоју.

У погледу на интелектуалне особине Алфонзо де Кандол пронашао је, да је 33%о нашљедио од обоју родитеља, 56" од оца а 11% од мајке.!

Проф. де Кандол испитивао је такођер шеснајест породица, које су му биле познате. Он је пронашао, да су 999 особина нашљеђена а само 109 није могао да локаже, да потичу од нашљеђа. (О овом поближе види го. респоменути мој чланак „Нашљеђе и васпитање“).

(Овака испитивања од огромне су врједности како по

1 Геје вели: „Нашљедио сам од оца стас, а од матере веселу нарави вољу да ћаскам“.