Učitelj

233

размишљању. Радећи тако приближићемо се крајњем циљу словенског језика: разумевању црквених књига и обреда. На тај начин ученици ће се спремити да могу разумети молитве и песме, јеванђеља и посланице апостолске, кад се читају п певају у цркви. Моћи ћемо дакле суделовати у прквепом реду.

Рекосмо: приближсићемо се крајњем циљу. Јер у нашој народној школи не може се постићи крајњи циљ словенскога језика, пошто се исти учи само десет месеци. С тога треба тежити овоме; упознати ученике са словенском буквицом и језиком којим се вриш наше богослужење; олакшати им разумевање молштава, п црквених песама, које се уче у народној школи. Заблуда је тражити од почетника, малога основца, објашњење“свега што се чита и пева, јер сем простих, разумљивих, има и таквих текстова, који садрже и догме и дубоке религиозне мпели, које основад не разуме, нити ће их моћи разумети. Довољно је ако ученик равуме оно што је приступачно његовом духу, и, ако са осећајем побожности буде читао ма п без јасног разумевања. Тада се може рећи да је народна школа доста учинила научивши ђаке читању дрквених књига.

Систематско учење словенског језнка нека остане у Богословији камо му је и место.

Ето таква је нова Словенска читанка добивена утакмицом. Желети је да се иста што пре замени другом, која би била из: рађена по методичко дидактичним захтевима. Букварски део треба с места заменити рацпоналнијом обрадом, јер овакав какав је не може служити за први упут у читању.

Београд Свет. С. Поповић.

Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ

а) СРПСКИХ КЊИГА И ЛИСТОВА!

Слаке из ревизије, написао Јосиф Стојановић. Издање задужбине Илије М. Коларца. Београд 1907. г. Нова штампарија -— Давидовић. Цена 1 динар.

Г. Јосиф Стојановић, професор, није непознат српском учитељству ни као школски радник, ни као писац. Његове књиге:. Историја школске дисциплине, Методика школске дисциплине џи Прилози за уређење народнит школа, добро познате учитељима, довољна су гаранција његовом имену на овој књизи, чији наслов

још унапред казује да она хоће да прича о учитељима, њиховом

# О овој књизи добили смо 2 приказа. Донећемо их оба, УЧИТЕЉ 16