Učitelj

43

сабора, 1870. године на годину дана десеторица, најбољих учитеља у немачке и швајцарске најбоље учитељске заводе, да се у својој струци усаврше и да се упознају са устројством тамошње народне наставе-и учитељске спреме; а поред тога, да се изашљу и четири питомца на више година, да проучавају више педагошке науке. Међу том четворицом био је и г.др. Војислав Бакић, који је Србији чинио и данас чини велике услуге на просветном пољу и сматра се као један од најзаслужнијих педагоших радника наших, а од изаслатих учитеља био је пок. Дилишприје Јосић, који је такође послужио с лепим успехом народној просвети у Орбији. Колико је био Натошевић ревностан у новој служби својој, види се и отуда, што је одмах, чим је нова Уредба школска од 1812. г. добила краљеву санкцију (потврду), прионуо, да се тамо пропи"сване нове учитељске школе у Пакрацу и Гор. Карловцу још те исте 1872. г. отворе. Он је лично одлазио тамо и са општинама. спремио све, да се те школе могу отворити још исте јесени.

Исто је тако поступао и са отварањем виших девојачких школа у Новом Саду и Панчеву.

Чим је оне две учитељске школе отворио и упутио позвао је одмах званично и новосадску и панчевачку општину, да спреме што је нужно за отварање својих општинских девојачких школа и чим су ове 1874. г. издале од себе основна писма и осигурале стан, огрев и друге потребе овим школама, отворио је п ове новембра и децембра месеца 1874. године.

Ми смо сведоци његова неуморна рада и заузимања при отварању новосадске више девојачке школе. Он је с писцем ових редака лично ишао по вароши, позивао и „пописивао децу способну за ову школу. Лично је с писцем тражио и набављао столове и клупе за школу, јер скамије школске нису биле још спремљене ; састављао је с наставницима први наставни плани поделу часова за школу. Покренуо је госпође, те су под руководством његове госпође, Нане, приредиле прво Село у корист учила ове нове школе, којом су приликом госпође дале бесплатно јело и пиће, а највише његова кућа, те је продавањем тих јела. и пића пало на каси: 418 фор, 20 п., од чега су, по одбитку трошкова набављене прве слике, физикални и хемијски препарати, и најпотребније књиге као помоћ наставницима у њиховом новом задатку. И, што је још за приповест, све је то створено за тричетпри дана.

Натошевић и његова кућа били су и иначе приступачни