Učitelj

ДАО

према нашим приликама и срествима удесити и стати на пут томе нашем злу ! Ми учитељи имамо своју новчану задугу. Лепо и то је потребно. Али је потребније да имамо свој учитељски сенаторијум за грудоболне. Ја знам једног случајно богатијег учитеља без деце који ће своје имање оставити на разне хумане цељи. Зар он то не би могао да остави Учитељском Удружењу с тим да се подигне за

учитеље сенаторијом на најмодернијој основи 2...

Па и да није тога, учитељи треба и морају да се побрину и то што пре. Учитељи оснујте ви друштво за чување вашег здравља!

Толико узгред од мене, а ми имамо ко ће умети то да покрене и одржи.

А сад кад већ постоји друштво „за чување народног здравља“ да видимо да ли га оно заиста и чува.

То друштво постоји од пре 3—4 године. Њега су покренули неколико београдских лекара. Друштво има помоћи од општине београдске и од Краља, и са разних других страна.“)

Материјално, дакле, не стоји рђаво, али према жалосном стању здравља нашега народа треба да стоји, боље, много боље, како би било у могућности да нагло почне поправљати здравље народно и стати на пут наглом умирању нашега народа.

Друштво је почело са децом. Летњиковац за слабуњаву децу у Топчидеру — Кошутњаку.

Друштво поред своје управе има и свој програм. Наравно нема рада без предходног циља и програма. Само, нека ми се дозволи што ћу рећи: то друштво нема енергије. Мени се дала прилика да гас једне стране проучим и могу то слободно рећи. Нека је част и хвала покретачима, али да би се могло боље и брже урадити и радити

на томе то је моје тврдо уверење. Наши су лекари велика

») Помаже га и Мин. Просвете, и Беогр. Задруга, и поједипи окрузи ита.

пена је аи.