Učitelj

ПЕДАГОШКЕ БИБЛИОТЕКЕ, ШКОЛСКИ МУЗЕЈИ 163

има 1. једну дворану површине 20 кв. м.,, у којој се налазе модели за дечије забавиште, модели за учионице осн. школа, Фреблове и друге збирке које су потребне за домаће васпитање, списе, који се тичу законодавства и педагошке организације, забавишта, основ. школа, средњих школа и учитељ. школа. 2. Сем ове дворане музеј има другу од 80м. дужине и 20 м. ширине и једну од 20 м. дужинеи 10 м. ширине. У њима се налазе модели школских намештаја и збирака, које се тичу наставе у осн. школи и семинарији; школ. планове, моделе гимнастичких справа. и др. Има потпуну изложбу за наставу из жен. ручног рада, за покућанство и домаће радове у женским школама. Има моделе за привредну наставу и мушке ручне радове. 3. Уз музеј постоји и педагошка библиотека. Број предмета 1886. г. био се је попео до 5000. 1891. бавили су се неки израдом каталога збирака. Но да ли су ти каталози потпуно сређени није нам познато. За радове у музеју било је одређено 9500 фр. годишње.

Издаци су се управљали према приходима. Они су ишли на плаћање локала, на куповину књига, збирака, намештаја итд. и на плаћање персонала. Сачувани новац од законодавства износио је год. 1883. 54000 фор. а 1891. г. 162000 фор. Од годишњег прихода за прву годину утрошено је на музеј само 81000 фор. Што су издаци после прве године били много мањи то је с тога, што је био персонал умањен и што се није морало много куповати за музеј.

Од априла до октобра музеј је сваки дан, изузевши петка, био отворен од 10 до 4 часа, а од новембра до марта само суботом и четвртком у исто време. Број посетилаца са странеи из земље био је с почетка око 4000, а доцније мање.

Управа музеја била је поверена раније једном консерватору (који је био у исто време и директор музеја) једном књиговођи, једном чиновнику који је водио рачуна о збиркама, једном писару и трима надзорницима. Доцније је персонал умањен и остао је само генералнидиректор, један чиновник који се бринуо о збиркама и два његова помоћника.

Раније се плаћало: консерватору 5500 фор., књиговођи 4000 фор., надзорницима, сем бесплатног стана и огрева, 2300 фор., свакоме чувару 1500 фор. годишње итд. Генерални управник музеја не добија плату за службу у музеју, него само као главни директор осн. школа. |

115

»