Učitelj

406 УЧИТЕЉ

јефтина, само треба бити промућуран. Ето како. Напр. да се изради какав костим у духу народних мотива треба наћи код какве старице један старински зубун. Да би он сад био савременији, с њега треба поскидати оне шљокице, јер је наш народ мало култивисанији. Затим га ваља подсећи до појаса, јер му дужина не одговара данашњем оку и укусу народном — а Ви знате да сам ја рекао да око људско „има да одабере све оно што је лепо, а укус има да одабере све оно што се слаже са темпераментом, характером и другим особинама народним.“ Затим треба оно што је било напред окренути назад, тиме би он, као новина, добио већу драж а и ту би народни геније вежбао своју творачку моћ. Затим би на њ требало прешити рукаве, али само мало друкчије и са широким чипкама, јер то би ишло на сусрет новим укусима.

Ето у томе правцу требало би и све друго поправити — али само у томе правцу, иначе ће све бити копирање запада, а против тога треба да се боре сви патриоте ове земље. И кад се до тога дође онда се могу комотно приређивати и забаве и изложбе и народ би од њих осетио велике благодети.

Таман ту реч изусти доктор а једна учитељица, која се може убрајати у модерне жене, додаде: „као сиротиња од забава, које се дају у њену корист“ и додаде даље:

— Ове је то врло паметно господине докторе, али Ваше одело није у духу народних мотива, јер такво се одело може видети на. људима у Берлину, Паризу, Лондону, Чикагу и Параћину, али женске као женске — занесене докторовим идејама и поуком, да се оне могу прославити и на пољу моде и проналазака нових хаљина, које су им потребне за чете својих сестара, тетака, ујни, стрина птд. прекидоше ту своју другарицу и викнуше све у један глас: ·

— Тако је, тако је. Оставимо се неуљудних демонстрација. против доктора, јер то не доликује учитељицама, него претурајмо старе буџаке и таване и тражимо по који стари зубун, ћурче и фесофе и правимо костиме у духу народних мотива.

Тако се благополучно завршио овај разговор и доктор не одговори на примедбу модерне жене, која му тако много задаје бриге.

Но да резимирамо оно, о чему смо у овоме одељку говорили:

1) Не може се рећи да је целокупна филозофија на западу у опадању. Јер поред философије, коју негује врло мали део народа на западу — њени званични представници да се тако изразимо на западу цвета философија борбе, коју негује четврти сталеж,

а 255 пасивна“ дева и а о