Učitelj

374 УЧИТЕЉ

човечан рад Аустро-Угарске, која у место културе уводи истребљење Орба и строгим војничким мерама дави сваку појаву националног и природног протеста против тираније.

А све то бива у земљама, у којима живи најчистији Србин, који говори најлепшим орпоким језиком, који је постао књижевни језик свих 10 милиона Срба, растуревих у две слободне државе и више неслободних области.

Да, у Босни и Херцеговини је прототип српскога народа, ту његове велике светиње и манастири, ту његове најмилије и корисне успомене.

Најлепше народне песме и приповетке, којима се дивио велики Гете, које је проучавао Грим, а преводили на све европске језике поштоваоци истих, као Капер, Талви, Дбзон, Мериме, Д' Аврил, Пушкин и други, никле су у Босни и Херцеговинн. Овде је и неумрли реформатор Српског Књижевног језика и највећи скупљач народних умотворина. Караџић добио инспирацију за онај лепи, лако охватљиви фонетички правопис српски, којим данас лако пишу и читају толике стотине хиљада српских ученика и ученица.

Између Србије и ове две Српске Земље увек је био жив трговачки привредни саобраћај, јер су се ту укрштали путеви и стазе, којима се кретала трговина ка мору и са мора натраг. То је и давало живота овим српским земљама и Србији и одржавало међу њима сваку узајамну помоћ и јачање њиховог благостања.

Аустро-Угарска је пресекла све те везе и умртвила сваки саобраћај, затворивши море и путеве и Србији и окупираним земљама.

в

У Босни и Херцеговини живи близу 2 милиона чистих Срба, од којих је 50% православне, 859/, мухамеданске и 1590 католичке вере.

И по историји и по земљишту и по јакој националној свести српској у народа, Босне и Херцеговине, ове су две