Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 767

није расправљало, а онда и о елиминацији досаде и дангубице. Оно, што нам је данас од потребе јесу партикуларнија истраживања о специфичким ЕН да нам даду више чињепица и више сугестије.

Лепа одлика овог Хјуевог рада јесте и та, што је при крају књиге изнео исцрпну библиографију о предмету ког је обрадио, и те у инглеском, немачком, француском и талијанском језпку.

Књига се завршава помно израђеним индексом. 1908 Ог, Паја Р. Радосављевић Кел Јогк Олиуега Њу

Б. КРАЋИ ПРИКАЗИ

Методика познавања облика по најмодернијим методичарима. Написао Софроније Симић, професор Женске Учитељ. Школе, Крагуј јевац 1909. Цена 1 динар страна 99. с

Књига г. Симића дошла је да попуни осетну празнину у методици једног предмета, коме је дато место и у програму основне школе. Из већине уџбеника, геометрије, који су одређени за ередњо и основне школе, види се, да се при обради овог наставног предмета поступа скоро по Евклидовом научном методу. Готово увек се почиње објашњавањем појмова, као: геометрија, геометријско тело, простор, површина, линија и т. д. Отуда овај потпуно реалан и практичан наставни предмет није могао у довољној мери да, " ваинтересује ученике. Такав наставни метод није смео бити у почетку већ пошто је се ученик дуже времена забављао и служио предметима, површинама, линијама и Т. д.

У свом делу писац веома много полаже на вежбање чула помоћу мерења, стварања просторних представа и цртања. По њему треба све да полази од практичне примене па стварима из најближе околине: учионице и места становања и дечјег свакодпевног искуства. Он дакле почиње од ствари, а не од дефиниција: тело, површина, линија, угао и т. д. или као што чине неки методичари, као што је Митенцвај, од геометријских тела (модела).

Методика ова уједно је и историја развитка геометријске наставе: Читајући исту, одмах пада у очи пишчево темељно проучавање литературе методике дотичног предмета, још како он потпуно влада предметом и да је обратио велику пажњу јасном представљању градива и његовом згодном распореду. Књига садржи