Učitelj

770 УЧИТЕЉ

треба да буду одвише строги у суђењу о онима, које је природа опремила другим, мање вредним даровима. „Фарисеј“ доиста нема права да приписује своју врлину самом себи. То је поклон, који му је још у колевку метнут, или су му дале животне прилике без његовог учешћа. Раса и историја, прешци и ток оживоша јесу велики камени сптубови, на којима почива судбина сваког појединца. Што уз то он сам ради, одређено је и ограничено оним моментима.

А треба ли због тога ми да станемо и да не радимо % Хоћемо ли да не улажемо свој васпитачки труд“ Никако! И ми смо један део околине, која утиче на младо покољење, дајући му облик. Беспосличимо ли ми не радимо ли ми, онда су у толико више у послу, једновремено, друге силе. Није у питању да ли је снага која из нас излази довољно јака, остале да савлада.

( овога гледишта проблем васпитања још није решен, а како изгледа неће се скоро ни решити. Он данас занима више него икад мале и велике умове, али опет ни у једној другој области људског живота нису тако нејасни погледи, као у овој. Већина обично гледа на васпитање као на један позив и систем намерно узетих мера. Мисли се да је за тај позив погодан сваки онај, који је научио у стручној школи оно што је потребно и усавршио се у педагошкој пракси.

Београд Крста Јонић

В. КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

А) 0 СРПСКИМ КЊИГАМА И ЧАСОПИСИМА

Увод у историју васпитних теорија написао Оскар Браунине превео Милан Шевић, Београд 1909 г. издање О И. Коларца. Цена 2 динара.

Пре кратког времена изашла је једна лепа књига под горњим насловом коју наши учитељи треба да прочитају. У њој је лаким начином изложен у кратко преглед најглавнијих периода у развитку педагошке науке а у пето време изложени су и основи најглавнејих васпитних принципа и теорија са представницима педагошке науке који су их износили у току времепа.

У књизи су ови 'одељци: 1. Васпитање у Грка: музика и гимнастика. Теорије Платонове и Аристотелове. '2. Римско васпитање: Беседништво. 3. Хуманистичко васпитање. 4. Реалисте Ратих и Коменски, 5. Натуралисте Рабле п Монтењ. 6. Енглеске хума-_