Učitelj

718 УЧИТЕЉ

„Кр. зем. влада обзиром на то, што је својом наведеном наредбом, црквеним опћинама само „препоручила“ награђивати учитеља оргуљаша или појца, а не може никакве одредбе гледе те награде издати, препушта црквеној опћини самој, да према свом добро схваћеном интересу, сама учини одредбу, гледе подјељења награде. (Нар. зем. вл. од 2.117 1898 бр. 1.771.)

Ово је нечувепо. Земаљска влада ставила је црквено појење учитељу у дужност, а црквеним опћинама препоручила, да за толи напорни посао отштете, ако хоће и како хоће. Наградиле или не наградиле црквене опћине учитеља за црквено појање, он свакојако у цркви мора појати, јер му је то дужност.

Кад црквене опћине знаду, да учитељ у цркви по стављеној му дужности мора појати, а да оне такову службу. наплатити не _ морају, па чему онда да га плаћају:

Тако и јест. Једне опћине не плаћају учитеља за црквено пјеније, јер не морају; друге опет по мало плаћају из милости, ади ни једна виша од 60 [01 на годину.

Ова наметнута тешка и претешка учитељева дужност, добро долази нашим свештеницима, који поред јутрење, службе, вечерње и оденија, употребљавају учитеља као својег помоћника у свим црквеним церемонијама: малом свечарском јутрењу, укопу, парастосу, вјенчању, походу на гробља итд. Те су церемоније свештенику врло уносне, а учитељ их осим укопа, од којег кад је позван добије по једну К. као свештенички помоћник, врши бесплатно.

Кад се узме у обзир, да свештеник у својој служби, без учитеља не врши управо ништа, п да су његове само јектеније, а учитељево све пјеније, које је од јектенија куд и камо опсежније и теже, да свештеник за лакши посао плаћом, сесијом и столарним приходом излава 4—92000 К. а учитељ за тежи посао у најбољем случају 120—130 К. на годину, онда ваљда на земном шару не може бити веће неправде.

Не покори ли се учитељ у црквеним и црквено-церемонијским дужностима свештенику, долази између њих до свађе. Овештеник ће свагдје п на сваком мјесту, од њега чинити бруку, па чак п током самог богослужења. довикивати му из олтара, шта ће узети, пребацити му. што није узео, опоменути га да главпије п разговјетније поји итд. Између учитеља п свештеника настаје све већа борба и процес, који се редовно свршава сеобом учитељевом.

Свештеникова је служба стална. Оп влади вије одговора: за