Učitelj

ВЕТРЕ ПРЕ 124

Кад наша деца у Краљевини Србији у којој би се пре могло рећи за латиницу оно што „ЗКоја“ вели за ћирилицу : да је деца не требају, ипак у вишим разредима осн. школа исту уче, а гимназијске читанке нижих разреда пуне су чланака штампаних латиницом поред осталог и из обзира према солидарности с Хрватима — онда је овакав испад хрватске „Школе“ за сваку осуду тим пре што се не само не увиђа, већ шта више иде и на руку онима који овим кораком смерају да помуте лепу слогу између Срба и Хрвата која је једини спас у овим тешким временима. #

„Толеранција.“ — Пошто држава никако не пристаје да у Бечу издржава школу за ческу деду, то се Чеси и овде помажу приватном иницијативом, која им тако лепо користи. Они су основали друштво „Коменски“ и преко њега издржавају школу у Бечу (Ш-ћи кварт) и у месту Пошторни. Кад се није могла спречити приватна иницијатива и кад се видело да ове приватне школе лепо напредују, онда је Земаљски Школски Савет у Бечу просто — забранио рад у овим школама. Чеси су се жалили министру просвете и он је одобрио одлуку и тиме толерирао једну грубу грешку и један атак на школу. Чеси нису ниту стали они ће се жалити суду.

Председнику општине у Пошторни наређено је да затвори школу, он то није учинио, стога је кажњен са 20 К. Глоба је плаћена а школа још ради.

То је толеранција једне старе, велике културне царевине.

#

Карактеристично. — Ст Сапдоћ професор реалке у Трсту предложен је за директора там. женског лицеја. Међутим се овај професор не свиђа там. преставницма цркве пошто није — како они кажу — довољно побожан, стога је владика изјавио: ако овај професор буде и потврђен за директора, он ће забранити катихетама (то тамо може да буде) да у овоме заводу предају религију. Министар је усвојио захтев владичин и одбио потврду.

Не желимо да се и код нас угледају на овакве примере и ако су они из „просвећене“ царевине. :

Закон за децу. — Белика Британија стигла је да мисли на децу, да уради нешто за децу, она је донела и закон за децу.

Првим својим чл. овај закон забрањује пушење омладини испод 16 година.

Даље закон забрањује деци испод 14 год.да станују у просторијама какве пивнице. Казне се они који децу шаљу у локале у којима се троше алкохолна пића, а забрањено је такође и родитељима да децу испод 14 год. собом уводе у такве локале. Деци је забрањено да просе по кућама и др. локалима.

Саопштавамо само.

Мађари „раде“. — Познати мађарски министар просвете гроф Апоњи, који на један ни мало леп начин ставља школу у службу мађаризирања, наредио је: да од 1. сешт, т. г. сви наставници религије који ову предају па румунским школама у оквиру Мађарске, исту предају на мађарском језику. Владике (румунске) забраниле су катихетама да ову наредбу изврше, а министар је запретио отпустом из службе свакоме ко га не послуша!

Просвећена земља, просвећен и министар, па је чудо од куда тамо велеиздајничке афере!