Učitelj

КОВЧЕШИЋ 131

— А откуд тог

— То бива отуд, што сваки од нас живи и душом и телом. Душа ништа неће за себе саму, него свима, свему на светиј жоће добра, све воли, а, тело наше хоће сваког добра само себи једином и једино себе само и воли. И стога, што више живиш за душу, а што мање за тело, тим боље живе и други људи, а и ти сам.

А како да се удеси, да живимо више за душу, а мање за тело За то, да се живи више за душу, а мање за тело, треба, прво, равзумевати, да је душа — дух Божији у човеку, један и пошта у свима људима, и, друго, навикавати се, учити бе томе, да чиниш оно, што хоће душа, а не оно, што тело хоће. |

За, то, да се јасно разумева то, да је наша душа — дух Божији у човеку, добро је слушати, понављати или читати поуке мудрих и светих људи о томе, шта је Бог и како он живи у људима. А за то, да се навикавамо да чинимо оно, што хоће душа, а не оно, што хоће тело, добро је на крају сваког дана сећати се свега онога, у чему си поступио не онако, како је то захтевала, душа, него онако, како је хтело тело; у почетку идућег дана спремати се за то, да не поновиш више оне погрешке.

Тако бих ја казао деци о поштовању Бога у себи. 0 поштовању пак Бога у другим људима ја бих деци казао овако:.

— Сећајте се увек, да у сваком човеку оживи онај исти Бог, који оживи и у вама, м стога, кад год се састајете са човеком, ма ко да је он, не заборављајте, да на свету нема ничег вишег и важнијег од онога, што се налази у том човеку (тј. од духа Божијег). И стога, ма како да су рђава дела неког човека, ипак тог истог човека, ма ко да је он, треба поштовати као Бога, и волети га као самога себе, и стога чинити за њега оно, што би ти сам себи желео, кад би био на његовом месту.

Ето, то вам је у кратким речима мој одговор на ваше питање о томе, какво може бити религиозно васпитавање деце. Мило ће ми бити, ако се будете могли користити мојим мислима.

Јасна Пољана

25 маја 1909 године. Л. Толстој. (Превео Д-р 7. М).