Učitelj

-438 учитељ

ИСПРАВКА

Уреднишливу „Учшпеља“ БЕОГРАД.

У свесци 5. листа „Учитељ“ за јануар тек год. штампан је "чланак „Наше школе у источној Србији“ од г. Софронија Симића професора и бив. надзорника школа за ср. брзопаланачки у 1908. год. На стр. 354, речима: „У Пор. м. школе у Ј. прозвасмо три ученика да читају“ и т.д. па све до закључно: „И ова је наставница, или тачније речено њен муж, протестовао што није добила "одличну оцену“; — говори о испиту држаном у П раз. м. школе у Јабуковцу, у коме је разреду учитељица моја жена. Ту баца -алузију и на мене, да сам ја протестовао што моја жена није добила одличну оцену. И ако није име споменуто, ипак. из самог чланка се види, а овде и сваки учитељ зна, да се ти наводи односе на моју жену и мене. С тога као природни заступник своје жене а и у име своје изјављујем :

Сви наводи г. Симића о томе испиту, нису ни у колико истинити. А неистина нити може служити на част њему као васпитачу омладине; нити подићи углед листу, у ком је угледала света.

Ево пак истине у колико је се г. Симић дотиче:

Прво је свршен испит из рачуна. Испитивао је сам г. Симић. По свршетку тога испита деца су пуштена на одмор. На одмору г Симић овако се изразио: „Госпођо испилљ је сјајам, поред одличног знања рачуна ; деца говоре потпуно правилто српски. Ја Вам честилам“.

После одмора настао је испит из српског језика, и, како г. "Симић сам признаје, „деца лепим језиком и тачним нагласком препричавала“. У том је г. Симић питао цигло једног и то слабог ђака: „Шта је трн; Ђак није одмах одговорио и одговорио је други: „Трн је дрво.“ ми кажемо „маришиње“. По том пита другог: „Шта је врба 2)“ дете каже: „Врба је дрво“. „Од чега је дрво“ #!! „дрво је од дрвета“. „Г. Симић вели: „И то је тачно, седи мали“. Ваљда је хтео · хемијски састав дрвета!! То је апсурд. Није истина да је и једног ђака више питао и да није знао, не само он већ чак цела школа. Багремову гранчицу о којој г. Симић говори, није ни једна наставница дохватила; јер у шоме дворишта. нилим мма данас, нилим је кад год било багрема пред школом. Ето каквом се истином за подкрепљавање својих навода служи један професор учитељске школе.

него што у ствари јесте али ипак у доброј намери да се поправи оно што збиља неваља, али свакојако овде је много што мита прешерано и ми држимо да би требало да који наш друг из тих крајева одговори на овај напис коме смо дали гостопримства само због важности ствари. Да има ту п нетачности утврђује и исправка коју штампамо за овим чланком. · Уредништво