Učitelj

454 ЈУН а И ПРЕ ЈБ

ученике навикавати да пишу на табли високо изнад главе и мало напред. Сем тога треба их учити да рачунају у реду а и да цифре пишу једну испод друге.

Сем ових напомена потребно је скренути пажњу наставницима да уч. ТУ р. науче скраћеном множењу и дељењу са 10, 100 и 1000; ово има и примене при променљивању литра, метра и др. у њихове делове и обратно — додавати односно одузимати једну две и три нуле. Тако исто велика се пажња има поклонити таблици множења и делења; исте не учити механички већ очигледно и с разумевањем. Кад се овако ради, онда се неће десити да ученици знају колико је 7 Х 8 а не знају колико се може купити прасади за 56 дин. кад једно кошта 8 динара. Обратити нарочиту пажњу на сабирање и одузимање до 20.

Меарске мере. — Метарске се мере не предају у свакој школи како треба; по негде се све метарске мере и не износе, нити се ученици вежбају у примени њиховој. Таквим ђацима узалуд ћете давати метар да вам измере дужину клупе или да вам измере "тежину нечега. Тако исто неће вам умети казати колики је сантиметар, или сантилитар, колико могу понети килограма ит.д. С тога мере треба износити да их ученици виде и учити их да њима умеју мерити; дати им метар, тегове, литар и тражити да нам измере дужину школе, колико у канти има воде, колико у торби „има кукуруза и т. д. ;

Разношмени бројеви. — И писмен рад с разноименим бројевима не изводи се свуда правилно. Најбоље је упутити ученика да између основних мера и њихових делова стављају слово «, па да прво раде са деловима па онда са целинама, изузев дељења, па и у збир, односно остатак, производ и количник стављати опет «слово и. Н. пр.

дин. _ пара товара кгр. мет. см. лит. д.л. 16 и 80 340 и 66 5би16%жх 8 2би 6:38 + 8 и 60 — 60 и 80

Разломци. Просаи разломци. Да би се делови 12, ува, 14... лако појмили треба неку целину (јабуку, крушку) очигледно делити. А ради примене задавати овакве задатке, да се на један додаје све по 'Љ или Уз (рад усмен) на пр. 1 == Нр--- у, == о рри- ољб или. 5 = о = 26 ја О не 3 и т. д. Или кад се три читаве (целе) јабуке преполове колико Те изаћи половина; или неко дете је сваку јабуку исекло на тре-