Učitelj

462 У чпитевљ

или начелника среског да казну наплати од несавесног и немарљивог општ. часника.

Ако је неки наставник на одсуству онда други наставници често и не бележе изостанке ђацима његовог одељења. Замењи“вање је код нас рђаво и врло небрежљиво. По неки управитељи одређују друге наставнике да замену врше а себе изузимају. Управитељ је учитељ и у свему равноправан друг. При дужем замењивању треба поделити наставницима предмете а не вршити замену по данима. Замена се нерадо врши а нарочито кад су наставници уверени да им друг без оправдања одсуствује.

Рад и одлуке школског одбора треба уводити у засебну књигу. Њу може и сам управитељ од обичне хартије спремити а боље је набавити већу, повезану књигу, да траје више година, те се непрекидно могу прегледати одлуке одборске. Табаке ове књиге треба одбор да преброји и да број њихов потписом својим потврди, јер је она доказ одборског рада и у материјалном погледу (чл. 24, 60, ит. д.)

Белешке о раду и одлукама школ. одбора воде се каои белешке о раду Главног Просв. Савета, које се редовно штампају у Пр. Гласнику, (а тако и један распис упућује).

Поводом одборских одлука води се преписка, па је корисно према одлуци уписати у књизи записника примедбу : „Види ДБр...“ а у деловоднику опет позвати се на одговарајући записник, те се одмах види и лако нађе веза.

И записнике одборског рада треба закључити крајем рачунске године, Поједине седнице за годину треба обележити римским бројевима, пошто се поједини предмети рада на седницама обележавају арапским бројевима, |

По неки воде ове записнике на табаку хартије; у таквој растурености тешко је прикупити све потребне податке, довести их у везу итд. а школ. администрација треба да је таква да новог учитеља правилно упути а да се сваки учитељ уме и може одмах у новој (за њега) школи наћи. |

%

Из редовно вођених и правилно вођених записника о раду школ. одбора може се лако извести и грађа за школски летопис, који треба свака школа да има. У њему се може наћи грађа за развитак наших народних школа. Али, на жалост, нико летопис: