Učitelj

464. ни ке

Уписница је најважнија школска књига, а прописало ју је Министарство Просвете и израдила Држ. Штампарија. Она се мора најпажљивије и најтачније водити, што често није случај. Ја сам у томе наишао само три школе уредне а то значи 49.

„Упис деце у први разред врши школ. одбор, према списку који му свештеник поднесе од 1. до 16. маја“; — вели чл. 23. зак. о нар. школама. И ако се по овој одредби не зна да ли се упис врши од 1. до 16. маја, или у том времену свештеник мора списак дати, опет се главни упис деце у први разред врши у мају или јуну да би министарство знало како ће се разреди комбиновати. Но овде је главно то — што упис врши школски одбор. Дете је у школу уписано само кад је у уписницу уписано и кад то одбор потпише. — По распису ПБр. 6038. од 19. јула 1884. год. упис је вршио управитељ према одборском списку ; дешавале су се злоупотребе, — исписивана деца за новац, те је тај начин уписивања промењен, те упис ђака првога разреда у уписници потпише и овери цео школски одбор.

„Деца се уписују у школу прва три дана у почетку школске _ године“ — (чл. 23). Ово значи да 4. септембра треба да се састане школски одбор да закључи упис ђака првога разреда и да се запише: „Данас је завршен упис ђака првога разреда у овој школи; за ову — 19... — годину уписано је .... ђака.“ Оваку забелешку ваља уписати у уписници преступивши 4—5 врста од последњег ђака, где ће се уписивати досељени ђаци у току године, и потписаће је одбор цео и наставник. — Упис ђака других разреда врше наставници а управитељ провери тачност уписа. То мора бити свршено 4. септембра. Кад управитељ овери и запише број уписаних ђака у сваком разреду — наставник не може одговарати за неправилан упис. — Упис ђака у одељењу комбинованом с првим разредом и у четвороразредној школи увек врши школски одбор. — Овакве од чести уписе нашао сам свега у три школе, а потпуно правилно у једној само. Негде ни у децембру није упис извршен, а неки кажу да то изврше пред испит! — А зашто — Готово у свим школама уписницу потпише само наставник као да одбор и упра: витељ не постоје и да су непотребни. А чиме они управљају и о коме бринуг — Исмеђу последњег ђака претходног и првог ђака следећег разреда не оставља се празних врста за досељене ђаке, него се ови уписују на крају, оделито час ђак 1 час ПЦ, Ш или ТУ

разреда, што отежава правилан извод статистике и неспретност показује. (Види распис ПБр. 6038 од 19. —6.—1884.).