Učitelj

из НАШЕГ ШКОЛСКОГ ЖИВОТА 43

др. особине, које условљају успешан рад. О свему свом раду и свима опажајима подносио сам исцрпне извештаје и многе потребне предлоге за поправку прилика, у којама се налазе поједине нар. школе и настава и васпитање у њима.

Од свих мојих предлога није остварен ни један, од свих мојих напомена није узета у поступак ни једна. И тако од целог оног мог напорног и заморног рада од непуна три месеца дана, и од оноликог државног трошка нико никакве користи није видео, јер не сматрам да је нека корист што сам избележио оцене, и што сам прикупио податке, који се могу и другим јавнијим путем при-

купљати, –- а међутим послат сам да користим и школи и учитељима. Жалим што је тако, али се и тешим, — ако то може бита успеха — што је иста судба постигла и извештаје и рад и свих

осталих толикогодишњих изасланика.

Раније су бар штампани извештаји изасланика у Пр. Гласнику, а сад је министарство и то напустило. На тај начин они су сакривени и од јавности, те не могу утицати ни позитивно ни негативно бар на оне, о чијем је раду реч у њима.

Како пак има и интересантих и вредних пажње случајева и догађаја који у рељефу приказује рад и нерад им власти и појединаца, одлучио сам се, да, у виду краћих сличица и забележака, изнесем низ таквих призора без нарочите системазизације, већ оним редом како ми дођу под перо.

Све што изнесем биће истина; само, по природи оваквог посла, нећу именовати личности ни места на која се шта односи. Они, који су били сведоци, моћи ће проверити тачност мојих навода.

|

Школа припада варошици, једној од најмањих, која има и историјске важности. Школа је са четири оделења. Ђака доста. У дворишту су и два стана. Школско двориште је подељено случајно на две поле. Једна је између зграда, пресец становима, и она је засађена воћем и обрасла лепом травом; друга је пола пред излазом из школе, и она више служи за игралиште ђачко. Оно није засађено, нема по њему траве, али је у њему велики општ. кош (чардак) и уз то неко старо, звано „маџарско“ гробље, од кога је цело двориште покривено грдним стенама, које су расуте као говеда на пландишту.

И преко тих стена, које се не могу ни прекорачити ни прескочити, ваља ђаци да се играју! А оне као што рекох прекрилиле двориште.

— Знате немогуће је ове стене уклонити обичним нашим справама и срествима; потребне су вештачке направе да се стене изваде и уклоне, али за то одбор неће да одобри потребну суму. — Тако ми је објашњење дао управитељ на питање: зашто трпе толико година те стенер То ми је и председник потврдио. х

Ја сам примио то њихово објашњење, и да бих им помогао