Učitelj

50 УЧИТЕЉ

Најглавнији предмет већања па овој скупштини био је пред лог о бојкотовању руских виших школа у краљевству пољском. Овај је предлог усвојен, и ако су се противу њега били подигли гласови многих угледних политичара пољеких. У револуцији, донесеној по том предмету, речено је: да ће пољска академска младеж као издајника народне ствари бојкотовати свакога оног, који би се уписао на какву вишу школу руску у краљевству пољском. Нарочито је том резолуцијом забрањево пољској младежи похо. дити лавовски универзитет, техничку и ветеринарску школу у Лавову и агрикултурну академију у Александрову.

Интересно је да је ова резолуција ове године једногласно доносена, док је прошле године била примљена само малом већином гласова. То је доиста јасан знак да мржња пољске омладине према Русима рапидно расте. На против, пољска. јавност и пољски листови не потпирују ту мржњу. Шта више поменута резолуција изазвала је у јавности реакцију. Сви пољски листови осуђују ту резолуцију и налазе да ће она само нанети грдне штете Пољацима у Русији. Још пољска штампа назива ту ђачку резолуцију тероризмом оних, који друкче мисле, јер Пољаци у краљевству пољском не мисле као ти ђаци и најмање ће пристати, да им ђаци диктирају како ће се односити према вишим школама у краљевству. За савез пољских ђачких друштава „Оопћуо“, пољска штампа вели, да је допустио себи једну неисправност, кад су за ствари, које се тичу искључиво краљевета пољског, гласали делегати галички и. познањски. Штампа пољска позива пољско друштво на протест противу терора школске младежи. Саопштићемо доцније свршетак сукоба између пољског друштва с једне и пољске омладине с друге стране, изјављујући жаљење, што се снага словенског народа троши у међусобној размирици.

Турска

Стара Србија ч Македонија

Тешке и озбиљне дане преживљују наши сународници у Старој Орбији и Македонији. Мислило се, да ће се у новом режиму _ наћи више јемства за слободу и једнакост свих народа у турској империји, али су те наде биле варљиве. С једне стране арнаутска мартинка, а с друге, опет, низамска брзометка и данас коси српско племе још горе него у старом режиму, кад се оно беше у Турској зацарила корупција. Под ударцима грубе силе падају 3 и сада српски учитељи и свештеници. У новопазарском санџаку непрестано се води борба око затварања и отварања српских школа. Ово хаотично стање стварају · аустријски провокатори, којима не иде у рачун, да се у овом делу У _ српске земље ствари среде и разбистре. , аи.» Нису боље прилике ни у другим крајевима Старе Србије. Тако исто мучно је и несносно стање иу Македонији. Свуда стра- 5